×

10 pomysłów na pyszne i zdrowe pasty na kanapki. Osiągniesz zgrabną figurę i nieskazitelną cerę

Chcesz wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe? Już wiesz, co jeść, aby mieć energię i czego unikać, by nie chorować. O ile obiady nie stanowią dla Ciebie dużego problemu, to przyrządzenie czegoś pysznego na śniadanie bądź kolacje przyprawia Cię o zawrót głowy. Szczególnie, jeśli dzieci chcą kanapki albo… kanapki. Nie martw się, teraz możesz robić je w różnych, ciekawych odsłonach. W dodatku bez wędlin i serów. Przedstawiam Ci bowiem przepisy wegetariańskie na zdrowe pasty na kanapki. Przekonaj się, że nawet pasta z soczewicy posmakuje całej Twojej rodzinie.

Oto 10 pomysłów na zdrowe pasty na kanapki, które posmakują także Twoim dzieciom

Zdrowe pasty na kanapki (albo do pokrojonych warzyw, spożywane jako dipy) są idealne na śniadania, kolacje oraz przekąski w ciągu dnia. Do pracy lub do szkoły. Dla dorosłych oraz dzieci.

Chociaż są proste w przygotowaniu, do ich zrobienia będziesz potrzebować blendera, a niekiedy również patelnię.

#1 Wegański smalec z nerkowców, czyli jak zrobić pasty na kanapki bez jajek

Składniki:
– 2 szklanki nerkowców,
– 1 jabłko,
– 2 cebule,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego (+ 1 łyżka do smażenia),
– 2 łyżeczki zmielonego sezamu i czarnuszki,
– 1 łyżeczka lubczyku,
– 1 łyżka majeranku,
– sól himalajska i pieprz do smaku,
– 1/4 szklanki wody.

Jak go przyrządzić?
1. Zalej nerkowce wodą i mocz je przez 2 godziny.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie podduś ją na patelni z łyżką oleju i wodą.
3. Dosyp sezam, czarnuszkę i pozostałe przyprawy (poza solą i pieprzem).
4. Dodaj drobno pokrojony czosnek i starte na tarce jabłko.
5. Duś wszystko na wolnym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje.
6. Z nerkowców odlej wodę, a następnie zblenduj je na gładką masę z 1/2 szklanki oleju (i ewentualnie z dodatkiem wody).
7. Wymieszaj dokładnie masę z nerkowców z uduszoną wcześniej cebulką z jabłkiem.
8. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, a na końcu wstaw do lodówki.

#2 Smalec z białej fasoli

Składniki:
– 1 szklanka białej fasoli „Piękny Jaś”,
– 1 jabłko,
– 3 cebule,
– oliwa z oliwek,
– 2 łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie),
– 1 łyżeczka majeranku,
– gałązka świeżego tymianku,
– sól himalajska i pieprz.

Jak go przyrządzić?
1. Dzień wcześniej namocz fasolę, później ją ugotuj i pozostaw do ostygnięcia.
2. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oliwie z dodatkiem wody.
3. Dodaj starte (lub pokrojone w drobną kostkę) jabłko i dodaj 2 łyżki oliwy.
4. Gdy cebula się poddusi, odstaw ją do wystygnięcia.
5. Następnie zblenduj wszystkie składniki (fasolę, cebulę z jabłkiem, przyprawy, zioła i ewentualnie płatki).
6. W razie potrzeby możesz dolać oliwę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.

#3 Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Składniki:
– 1 puszczka ciecierzycy,
– 2 średniej wielkości czerwone papryki,
– sok wyciśnięty z połowy cytryny,
– 3 ząbki czosnku,
– 2 łyżki tahini (pasty sezamowej),
– sól himalajska,
– ulubione zioła (polecam szczególnie czosnek niedźwiedzi),
– odrobina syropu klonowego (bądź miodu, jeśli nie jesteś weganką),
– woda wymieszana z niewielką ilością oliwy (razem ok. 0,5 szklanki).

Jak ją przyrządzić?
1. Cieciorkę odcedź, a z papryk usuń gniazda nasienne.
2. Pokrój je na mniejsze części i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni.
3. Po wystudzeniu i ściągnięciu skórki z papryk, zblenduj je z ciecierzycą i czosnkiem na gładną masę.
4. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

#4 Zdrowe pasty na kanapki ze słonecznika

Składniki:
– 1 szklanka słonecznika łuskanego,
– 6 suszonych pomidorów w oleju,
– 3 ząbki czosnku,
– sok z cytryny,
– oliwa z oliwek,
– sól i syrop klonowy do smaku.

Jak przyrządzić?
1. Słonecznik zalać wodą i odstawić na minimum godzinę.
2. Następnie odcedzić i przelać wodą przez sito.
3. Zblenduj wszystkie składniki, najlepiej na masę z lekko wyczuwalnymi grudkami.
4. Dopraw do smaku i gotowe!

#5 Pasta z soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów i pestek dyni

Składniki:
– 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
– 10 suszonych pomidorów w oleju,
– 1/2 szklanki pestek dyni,
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny.

Jak ją przyrządzić?
1. Mocz pestki dyni w wodzie przez minimum godzinę, a następnie odcedź.
2. Soczewicę przepłucz i ugotuj razem z suszoną włoszczyzną do miękkości.
3. Woda powinna z niej wyparować. Ewentualny jej nadmiar odcedź, a soczewicę pozostaw do ostygnięcia.
4. Zmiel pestki dyni, dodaj pomidory, soczewicę oraz oliwę.
5. Na końcu zblenduj wszystko na gładką pastę.

#6 Zielona pasta z soczewicy z chlorellą, kaparami i oliwkami

Składniki:
– 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy,
– 2 łyżeczki chlorelli,
– 30 g kaparów,
– 50 g zielonych oliwek,
– 1 mała cebula,
– pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
– 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny,
– olej do zeszklenia cebuli,
– sos sojowy do smaku.

Jak ją przyrządzić?
1. Przepłucz i ugotuj do miękkości soczewicę z suszoną włoszczyzną.
2. Następnie przecedzoną odstaw do wystygnięcia.
3. Cebulę obierz, pokrój i podduś na patelni z dodatkiem oleju.
4. Ostudzoną cebulkę dodaj do soczewicy i razem z pozostałymi składnikami zblenduj.
5. Dodaj odrobinę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj.

#7 Zdrowe pasty na kanapki paprykowo-pomidorowe

Składniki:
– 1 duża papryka czerwona,
– 6 kawałków suszonych pomidorów w oleju,
– 3 małe cebule,
– 4 ząbki czosnku,
– pęczek natki pietruszki,
– kilka listków świeżej bazylii,
– sól himalajska,
– oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?
1. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na kilka części.
2. Cebulę pokrój w ćwiartki, obierz ząbki czosnku.
3. Warzywa ułóż na papierze do pieczenia i piecz je w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
4. Wyjmij je, gdy się lekko podpieką (uważaj, aby ich nie spalić!).
5. Upieczone warzywa przestudź, a następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami.
6. Dopraw do smaku, dodając soli i oliwy według własnego uznania (i tego, jaką konsystencję pasty chcesz uzyskać).

#8 Pasta z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Składniki:
– 1,5 szklanki orzechów włoskich,
– 2 papryki pomarańczowe (bądź żółte),
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
– 0,5 łyżeczki papryki wędzonej,
– 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
– sól himalajska,
– odrobina octu balsamicznego.

Jak ją przyrządzić?
1. Namocz orzechy włoskie (najlepiej przez całą noc, a przynajmniej przez kilka godzin).
2. Piecz paprykę w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.
3. Po ostygnięciu, usuń z nich gniazda i skórkę.
4. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszlij na patelni, a później odstaw do wystygnięcia.
5. Następnie zmiksuj upieczoną paprykę z podduszoną cebulką, czosnkiem i oliwą.
6. Stopniowo dorzucaj orzechy i blenduj na gładką masę.
7. Na końcu dodaj przyprawy i dopaw do smaku.

#9 Pyszna i zdrowa pasta z bobu

Składniki:
– 1 kg bobu,
– pęczek cebulki dymki,
– 125 g jogurtu naturalnego (może być roślinny, jeśli nie jesz nabiału),
– pół pęczka posiekanej natki pietruszki,
– 5 ząbków czosnku,
– 4 płaskie łyżeczki gomasio (soli sezamowej),
– 3 łyżki sosu sojowego,
– oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?
1. Ugotuj, ostudź i obierz bób.
2. Czosnek oraz cebulkę wraz ze szczypiorkiem pokrój, a następnie podduś na oliwie.
3. Dodaj sól sezamową, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
4. Następnie zblenduj bób z jogurtem, sosem sojowym oraz podsmażoną cebulką.
5. Na koniec dodaj natkę pietruszki.

#10 Miętowa pasta z czerwonej fasoli

Składniki:
– 1 puszkę czerwonej fasoli,
– ok. 80 g suszonych pomidorów w oleju,
– 6 świeżych liści mięty pieprzowej (możesz zastąpić ją kolendrą),
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżeczka zielonej czubrycy,
– oliwa z oliwek,
– sól himalajska do smaku.

Jak ją przyrządzić?
1. Przecedź i przepłucz czerwoną fasolę.
2. Następnie zblenduj ją z suszonymi pomidorami, miętą oraz czosnkiem.
3. Dolej oliwy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty.
4. Dopraw do smaku i gotowe.

SMACZNEGO!!!

Przechodzisz na weganizm? 9 porad ekspertów, które sprawią, że ten proces nie sprawi Ci trudności

Jeśli masz inne pomysły na zdrowe pasty na kanapki, koniecznie daj znać w komentarzu ?

Może Cię zainteresować