Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Nie zawijaj surowego mięsa, ryby i warzyw w folię aluminiową przed pieczeniem. To duży błąd!

Chcąc przygotować pyszną, soczystą rybę, wiele osób owija ją w folię aluminiową przed umieszczeniem jej w piekarniku . To samo często tyczy się także przygotowywania surowego mięsa czy też warzyw. Mało kto zastanawia się jednak nad szkodliwością samego aluminium. Aluminium, którego działaniu od lat przyglądają się naukowcy. Ci niestety nie mają dobrych wiadomości dla zwolenników przygotowywanych w ten sposób dań.

Przygotowywanie posiłku w folii aluminiowej

Zacznijmy od tego, dlaczego tak często decydujemy się na wykorzystanie folii aluminiowej w przypadku dań, która lada moment mają trafić do piekarnika? Pieczenie w  folii sprawia, że potrawa staje się jeszcze bardziej soczysta i aromatyczna, przez co nie sposób się jej oprzeć. Wyborny smak sprawia, że zwykle nie zastanawiamy się nad tym, jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć połączenie wysokiej temperatury, dania i folii aluminiowej. Nie zastanawiamy, choć wiele wskazuje na to, że powinniśmy…

Youtube

Wpływ aluminium na zdrowie – co warto wiedzieć?

Wpływowi aluminium na organizm człowieka od lat przyglądają się naukowcy. Prof. Ghada Bassoni z egipskiego Uniwersytetu w Ain Shams wraz z grupą badaczy postanowiła zbadać wpływ aluminium na żywność. Wyniki badania zostały opublikowane na portalu IFL Science. O wpływie aluminium na zdrowie opowiadała także prof. Bassoni podczas wystąpienia na konferencji „Next Einstein Forum”.

Aluminium jest wykorzystywane do wyrobu folii, a powszechnie także do produkcji garnków, patelni czy nawet sztućców. Kiedyś co prawda używano do ich produkcji miedzi, nie mniej jednak aluminium z prostego powodu skutecznie ją wyparło – jest tańsza w produkcji i łatwiejsza do czyszczenia. O ile wykorzystywanie naczyń wykonywanych z aluminium nie ma na nasz organizm wielce negatywnego wpływu i raczej nie, o tyle pieczenie w folii aluminiowej, która zawiera wysokie stężenie tego pierwiastka, już tak.

Public Domain Pictures

Światowa Organizacja Zdrowia za bezpieczną wartość aluminium uważa 40 mg/kg masy ciała dziennie

Niewielkie ilości aluminium nie są szkodliwe dla naszego organizmu – ciało ludzkie może je przetworzyć. Zważywszy na fakt, że aluminium jest obecne w takich produktach, jak kukurydza, przyprawy, żółty ser, antyperspirant czy nawet herbata, ta norma jest niewątpliwie dobrą informacją. Problem polega na tym, że większość ludzi niemal każdego dnia dostarcza sobie tego pierwiastka zdecydowanie więcej, zwłaszcza, kiedy nie wyobrażamy sobie przygotowywania posiłków bez wykorzystania folii aluminiowej. Badania wspomnianej wcześniej prof Bassoni wykazały, że podczas pieczenia w foli do żywności trafia więcej aluminium niż poziom wskazany przez Światową Organizację Zdrowia, zwłaszcza, jeśli danie jest płynne, ostre lub kwaśne (kwas najbardziej sprzyja całemu procesowi).

owijanie jedzenia w folię aluminiową
Pxhere

Wnioski

Naukowcy, którzy od lata badają wpływ aluminium na człowieka, doszli do wniosku, że wysokie stężenie aluminium w organizmie może sprzyjać zachorowaniu na Alzheimera (wysokie stężenie aluminium zostało wykryte w tkankach nerwowych chorych pacjentów), a także wpłynąć negatywnie na pracę nerek czy spotęgować problemy z układem kostnym. Istnieją także badania, które wykazały, że wysokie stężenie aluminium w organizmie człowieka może rzutować również na komórki w mózgu.

Znacznie rozsądniejszym, a przede wszystkim bezpieczniejszym rozwiązaniem niż korzystanie z folii aluminiowych podczas pieczenia wydaje się być korzystanie ze szklanych lub ceramicznych naczyń żaroodpornych.

Źródła: haps.pl, www.iflscience.com
Fotografie: pxhere.com