×

Olej z nasion czarnuszki zastępuje leki 40 częstych chorób. Zaoszczędzisz na drogich tabletkach!

Czarnuszka od wieków znana jest ze swoich medycznych właściwości. Jednak ostatnie badania udowadniają, że ta roślina zasługuje na miano leku cud! Dlaczego?

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Nigella Sativa

Pod tą nazwą figuruje roślina czarnuszki, z której pozyskuje się czarne nasiona, nazywane także czarnym ziarnem czy czarnym kuminem. Najwcześniejsze znaki jej hodowania pochodzą ze starożytnego Egiptu, a olej z tej rośliny znaleziony został w kryptach faraonów. W kulturze arabskiej wierzono, że czarnuszka leczy wszystko, poza śmiercią.

Źródło: Pixabay

Źródło: Pixabay

Właściwości czarnuszki

Te niesamowite ziarna, ich ekstrakt i tłoczony z nich olej leczą ponad 40 problemów zdrowotnych. Naukowo udowodniono im m.in. działanie:

– przeciwbólowe
– przeciwzapalne
– przeciwgrzybicze
– antyoksydantowe
– zapobiegające wrzodom
– antybakteryjne
– antycholinergiczne
– redukujące nadciśnienie
– antywirusowe
– przeciwkurczowe
– rozszerzające oskrzela
– antydiabetyczne
– chroniące wątrobę
– obniżające ciśnienie
– przeciwlekotrienowe
– ochraniające nerki
– antynowotworowe

To nadal nie wszystko co potrafi czarnuszka! Ponad 600,000 badań na jej temat odkryło tylko część jej właściwości, a ona sama co chwile zaskakuje nowymi zastosowaniami.

Źródło: Pixabay

Źródło: Pixabay

Choroby, na które wpływa

Czarnuszka i olej z jej ziaren wpływa bezpośrednio na niektóre konkretne choroby. Jej działanie udowodniono naukowo, ale nie wszyscy wiedzą, że wystarczy ten naturalny produkt, by wesprzeć się w walce z poważnymi chorobami, takimi jak:

Cukrzyca typu 2:
Dwa gramy ziaren czarnuszki dziennie redukują skoki glukozy, zmniejszają insulinooporność, wspomagają funkcjonowanie komórek i redukują poziom hemoglobiny glikowanej.

Zakażenie helicobater pylori:
Ta infekcja może być leczona olejem z czarnuszki, co więcej, jej skuteczność jest porównywana z potrójnym leczeniem eradykacyjnym.

Epilepsja:
Badania z 2007 roku wykazały, że dzieci cierpiące na epilepsję i nie reagujące na konwencjonalne leki, przyjmując ekstrakt wodny z czarnuszki, znacząco obniżyły częstotliwość występowania ataków.

Wysokie ciśnienie krwi:
Dawka od 100 do 200 mg ekstraktu z czarnuszki, dwa razy dziennie przez 2 miesiące, obniżała znacząco i na stałe ciśnienie u osób z nawet zaawansowanym nadciśnieniem tętniczym.

Astma:
Zagotowany ekstrakt z czarnuszki wykazuje mocne działanie antyastmatyczne i ma pozytywny wpływ na drogi oddechowe, ich funkcjonowanie oraz drożność.

Skutki doświadczenia broni chemicznej:
Ekstrakt z czarnuszki okazał się być pomocny w przypadku ofiar ataku broni chemicznej. Redukował objawy problemów oddechowych, szelesty w klatce piersiowej, zaburzenia pracy płuc. Poprawiał stan chorych na tyle, że dawki innych leków były praktycznie niepotrzebne lub potrzebne w minimalnym stopniu.

Rak jelita:
Olej z czarnuszki powstrzymuje wzrost komórek rakowych, jednocześnie nie zagrażając zdrowiu tak, jak chemioterapia czy naświetlania. Poza tym olej zapobiega także zachorowaniom na tą odmianę nowotworu.

Źródło: Freepik

Źródło: Freepik

Nie mamy wątpliwości, że czarnuszka to roślina o właściwościach nie z tej ziemi! Możecie dodawać ją do sałatek, na kanapki, do sosów, spożywać w formie oleju, ziaren, ekstraktu czy suplementów. Bez względu na to, jaką formę wybierzecie – czarnuszka musi znaleźć się w Waszej kuchni! To naturalny lek, który na dodatek dobrze smakuje.

Może Cię zainteresować