Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

10 dań, których z różnych powodów lepiej nie odgrzewać w mikrofalówce. To dla Twojego dobra!

Kuchenka mikrofalowa czyli urządzenie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania. Urządzenie, które przede wszystkim pozwala zaoszczędzić nam sporo czasu, bowiem podgrzejemy w nim posiłek znacznie szybciej niż na tradycyjnej kuchence czy w piekarniku. Co więcej, nie musimy tego kontrolować. Wystarczy wybrać odpowiedni tryb, ustawić czas podgrzewania i już za chwilę cieszyć się ciepłym czy też gorącym daniem.

Choć użytkowanie kuchenki mikrofalowej niewątpliwie jest bardzo praktyczne, musimy pamiętać o jednej, bardzo istotnej kwestii. Otóż nie wszystkie posiłki nadają się do podgrzewania w tym urządzeniu z różnych powodów. Jednym z nich jest możliwość wytworzenia szkodliwych dla zdrowia substancji!

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów, dla których mikrofalówka będzie prawdziwym wrogiem

  1. Przetworzone mięso zawiera konserwanty – wystawienie takiego mięsa na działanie promieniowania elektromagnetycznego może przekształcić je w niebezpieczne związki chemiczne. Jednym z nich jest chociażby utleniony cholesterol (oksyterol), który przedostaje się do krwiobiegu z przetworzonej żywności (fast food, mleko w proszku), preparatów żelatynowych czy wielokrotnie używanego oleju wykorzystywanego powszechnie we fryturach.
  2. Chrupiąca skórka smażonego kurczaka – chrupiąca skórka smażonego kurczaka pod wpływem działania kuchenki mikrofalowej zamienia się w wilgotną, nieprzyjemną panierkę. Co więcej, mięso w takim przypadku bardzo często nierównomiernie się nagrzewa.

    Pixabay

  3. Danie rybne – prawdopodobnie każdy, kto kiedykolwiek próbował odgrzewać danie rybne w mikrofalówce, wie, z czym to się wiążę (ten zapach pozostaje w pamięci na długo). Jakby tego było mało, ryba zmienia się wówczas w coś niejadalnego. Jeśli podgrzejesz w mikrofalówce łososia, straci on całą swoją wilgoć, stanie się suchy, a tym samym zdecydowanie mniej smaczny.
  4. Brokuły – w kuchence mikrofalowej brokuł tracą większość swoich dobroczynnych właściwości. Zdecydowanie lepiej jest gotować je na parze, co pozwoli zachować ich smak, większość witamin oraz minerałów.

    Pixabay

  5. Szpinak i buraki – promieniowanie elektromagnetyczne powoduje powstawanie szkodliwych nitrozoaminów w szpinaku i burakach. Substancje te mogą być rakotwórcze.
  6. Papryczki chilli – kapsaicyna, która znajduje się w papryczkach chilli, nadaje potrawom ostrego smaku. Odparowuje, gdy danie jest podgrzewane w mikrofalówce. Nie to jest jednak w tym wszystkim najgorsze, bowiem kiedy otworzysz mikrofalówkę, pomieszczenie zaczną wypełniać kłęby gryzącego dymu.
  7. Pizza – pizza podgrzana w mikrofalówce w niczym nie będzie przypominać smaku pizzy, którą jadłeś prosto z pizzerii. Jej chrupiące brzegi staną się wilgotne, a ser zacznie przypominać swoją teksturą gumę. Co prawda pizza nie stanie się toksyczna, ale z pewnością odbierze Ci to przyjemność z jej jedzenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie podgrzanie pizzy na patelni lub w rozgrzanym piekarniku (tak, to różnica).
  8. Gęsta zupa – wodnistą zupę możesz podgrzewać w kuchence mikrofalowej bez obaw, że stanie się z nią coś złego. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku gęstych kremów, które mogą zacząć eksplodować! Dzieje się tak, ponieważ krem będzie nagrzewał się nierównomiernie. Jeśli jednak już musisz go podgrzać, pamiętaj, aby mieszać go co najmniej raz na minutę. Równie dobrze możesz włożyć do kremu drewnianą łyżkę podczas podgrzewania.

    Brightside

  9. Opakowania, w których otrzymałeś jedzenie – opakowania, które otrzymujemy z restauracji, często mają w sobie atrament, wosk, plastik lub metal. Chyba nie trzeba mówić, co może się stać, jeśli będziesz je podgrzewać.
  10. Ryż – podgrzewanie ryżu w mikrofalówce nie jest najlepszym pomysłem. Jeśli był on przechowywany w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas lub miał styczność z ujemną temperaturą przez co najmniej jeden dzień, najbezpieczniej będzie po prostu się go pozbyć. Ziarenka ryżu zawierają bakterię Bacillus cereus, która może przetrwać w żywności nawet po jej wstępnym przygotowaniu. Kuchenka mikrofalowa nie podnosi temperatury na tyle, aby zabić patogeny, które mogą być powodem poważnego zatrucia. To samo tyczy się wielu innych produktów spożywczych zawierających skrobię.
Źródła: brightside.me