×

Naukowcy odkryli nową przyczynę trądziku. Możesz wyleczyć go jedząc więcej orzechów

Trądzik to utrapienie niejednego nastolatka. Choć zdarza się również, że ten problem dotyka także osoby dorosłe. Eksperci uważają, że jedną z przyczyn pojawienia się problemów skórnych jest nieodpowiednia dieta, szczególnie uboga w bardzo istotny składnik.

Trądzik to jedna z najczęstszych chorób skóry. Jest przewlekłą chorobą aparatu włosowo-łojowego, której towarzyszy łojotok. Cechuje się występowaniem zaskórników, grudek, krost, guzków i torbieli ropnych umiejscowionych w okolicach łojotokowych (twarz, plecy).Cierpi na nią około 23 miliony Europejczyków. Choroba ta postrzegana jest głównie jako problem wieku młodzieńczego, jednak jak się okazuje wiele dorosłych osób również na nią cierpi.

Najnowsza przyczyna trądziku

źródło: canva

źródło: canva

Przyczyny tej choroby wciąż są badane, jednak niedawno Niemieccy dermatolodzy na jednym z sympozjów dermatologicznych zaprezentowali swoje najnowsze odkrycie.

Eksperci przebadali pacjentów ze zdiagnozowanym trądzikiem biorąc pod uwagę ich styl żywienia. Badania wykazały, że 94% uczestników miało o 8-11% niższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 od zalecanego. Naukowcy dokładniej przyjrzeli się diecie badanych. Wywnioskowano, że osoby które spożywały większe ilości roślin strączkowych, a mniejsze ilości oleju słonecznikowego miały wyższy poziom korzystnych kwasów tłuszczowych.

Odżywianie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu, wystąpieniu i przebiegu wielu chorób, w tym zaburzeń dermatologicznych, takich jak trądzik pospolity. – wyjaśnia główna autorka analiz dr Anne Gϋrtler

źródło: canva

źródło: canva

Naukowcy uważają, że dermatolodzy powinni częściej zadawać pytania odnośnie diety pacjentów z trądzikiem, zamiast przepisywać od razu silne leki.

Istota kwasów omega-3 w leczeniu trądziku

źródło: canva

źródło: canva

Udowodniono, że kwasy omega-3 zmniejszają stan zapalny poprzez stymulowanie produkcji prostaglandyn i leukotrienów, a także insulinopodobnego czynnika wzrostu je IGF. Ten rodzaj kwasów tłuszczowych znajdziemy w roślinach strączkowych, orzechach, nasionach i ryba na przykład łososiu lub sardynka. Ponadto kwasy omega-3 wpływają pozytywnie na stan mózgu, układu sercowo-naczyniowego oraz włosów, skóry i paznokci.

Źródła: www.poradnikzdrowie.pl

Może Cię zainteresować