Znamy toksyczny i niewyczuwalny składnik kurczaka w KFC! Szkodliwa toksyna zastępuje przyprawy
Ostatnio zrobiło się głośno na temat specjałów serwowanych w KFC po ujawnieniu tajnego przepisu przez siostrzeńca założyciela popularnej sieci restauracji. Twierdzi on, że przepis na panierowanego kurczaka, składający się z 11 ziół i przypraw, to ten sam przepis, który stosowany był już w pierwszej restauracji KFC. Czy jednak owe 11 przypraw to jedyne składniki, którym zawdzięczamy smak kurczaka z KFC?
Podobnie jak wiele produktów sprzedawanych w dzisiejszych czasach, kurczak z KFC, oprócz „oryginalnej receptury” jest wypakowany w substancje smakowo-zapachowe, w tym glutaminian monosodowy – neurotoksynę, która szkodzi układowi nerwowemu.
Glutaminian monosodowy, znany jako glutaminian sodu oraz E621, używany jest do wzmacniania smak w wielu rodzajach produktów spożywczych. Nadaje on żywności charakterystyczny smak, zwany „umami”, który przez badaczy został określony jako piąty podstawowy smak obok słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Glutaminian sodu obecny w większości naturalnych produktów spożywczych, takich jak mięso, drób, owoce morza.
Jak wygląda przygotowanie kurczaka:
Kurczak z oryginalnego przepisu jest w rzeczywistości wytwarzany najpierw przez marynowanie mięsa w mieszaninie soli, fosforanu sodu i glutaminianu sodu. Mięso następnie panierowane jest w mieszance mąki, soli, fosforanu wapnia, serwatki, beztłuszczowego mleka, białek jajecznych, skrobi kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej, maltodekstryny, triglicerydów, i wspomnianych wcześniej przyprawach.
Tak więc większość smaku kurczaka w rzeczywistości pochodzi ze szkodliwych dodatków powodujących szeroką gamę problemów zdrowotnych.
Osoby szczególnie wrażliwe na glutaminian sodu mogą odczuwać wzmożone skurcze żołądka i nudności, a nawet kołatania serca, zawroty głowy, bóle stawów lub duszności. Badania wykazały, że glutaminian monosodowy działa na organizmy ssaków jak neurotoksyna – zabija neurony, szczególnie w podwzgórzu.