Jeśli na Twoim ciele pojawiła się taka zmiana, być może Twój organizm nie przyswaja glutenu
Ponad 55 chorób zostało w bezpośredni sposób połączonych z nietolerancją na gluten (pszenica, żyto i jęczmień). Szacuje się, że 99% ludzi, którzy cierpią z tego powodu, nie zdają sobie sprawy ze swojej przypadłości. Dodatkowo według przeprowadzonych badań można stwierdzić, że aż 15% populacji Stanów Zjednoczonych nie toleruje glutenu.
Jeśli cierpisz na którykolwiek z objawów, skonsultuj się koniecznie z lekarzem.
1. Problemy trawienne

źródło: canva
Takie jak gazy, wzdęcia, biegunki, a nawet zaparcia. Szczególnie widoczne po spożyciu glutenu u dzieci.
2. Rogowacenie mieszkowe (znane również jako 'skóra kurczaka’)

źródło: canva
Najczęściej występuje z tyłu ramion. Jest rezultatem niedoboru kwasów tłuszczowych i witaminy A i złego wchłaniania spowodowanego przez gluten.
3. Ogólne zmęczenie

źródło: canva
Zwłaszcza po posiłku. Brak koncentracji, zamroczenie i otępienie.
4. Zdiagnozowana choroba autoimmunologiczna

źródło: canva
Taka jak Hashimoto czy reumatoidalne zapalenie stawów, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, toczeń rumieniowaty, łuszczyca, twardzina skóry lub stwardnienie rozsiane.
5. Neurologiczne objawy

źródło: canva
Takie jak zawroty głowy lub uczucie utraty równowagi.
6. Problemy z hormonami.

źródło: canva
Tycie mimo odpowiedniej diety, zaburzenia miesiączkowe, trądzik to tylko niektóre z objawów problemów z gospodarką hormonalną.
7. Migrenowe bóle głowy.

źródło: canva
8. Stan zapalny, obrzęk i ból stawów (stóp, palców, kolan i bioder).

źródło: canva
9. Zmiany nastroju, lęki, depresja i deficyt koncentracji uwagi bez zachowań nadpobudliwych i impulsywnych.

źródło: canva