8 niepokojących sygnałów, które ujawniają, że Twój organizm nie toleruje glutenu
W dzisiejszym społeczeństwie posiadanie nietolerancji pokarmowej stało się wręcz modne, a produkty bez dodatku glutenu lub laktozy bardziej pożądane. Najczęściej spotykane są nietolerancje związane właśnie z tymi dwoma składnikami. Jak zatem rozpoznać, że jesteś chory?
8 niepokojących objawów, które wskazują na to, że Twój organizm nie toleruje glutenu:
1. Chroniczne migreny
Bóle głowy często występują u osób, które cierpią na nietolerancję glutenu. Ból pojawia się zwykle około 30-60 minut po jedzeniu.
2. Swędząca skóra
Jeśli Twój przewód pokarmowy nie pracuje prawidłowo, może to czasami objawiać się zewnętrznie poprzez swędzenie oraz wypryski, suchą i podrażnioną skórę.
3. Fibromialgia
Fibromialgia to choroba znana również jako reumatyzm tkanek miękkich i ma związek z bólem mięśni, ścięgien i więzadeł. Objawy te najczęściej występują u kobiet.
4. Nietolerancja laktozy
Ludzie, którzy nie tolerują laktozy, często nie mogą poradzić sobie z glutenem. Ważnymi objawami nietolerancji laktozy są uczucia gorąca, wzdęcia i ogólne złe samopoczucie po jedzeniu.
5. Chroniczne zmęczenie
Jeśli śpisz 8-9 godzin dziennie i nadal czujesz się wyczerpany, być może powinieneś przyjrzeć się temu, co jesz.
6. Huśtawki nastrojów
Jeśli twoje ciało napotyka problemy, dusza też to obrazuje. Osoby z nietolerancją glutenu często czują się nerwowe lub podekscytowane bez wyraźnego powodu.
7. Bóle brzucha
Jest to jeden z najbardziej oczywistych znaków, które wysyła Twoje ciało. Jeśli nie jesz dobrze, a organizm nie radzi sobie z trawieniem, wtedy żołądek często manifestuje to poprzez ból i mdłości.
8. Zawroty głowy
Wiele osób z nietolerancją glutenu odczuwa zawroty głowy po jedzeniu oraz uczucie przypominające przedzieranie się przez mgłę, podobne do utraty równowagi.