8 oznak, które są ostrzeżeniem organizmu o nietolerancji glutenu. Nie powinno się ich lekceważyć
Gluten w dzisiejszych czasach stał się modnym i ładnym słowem, ale prawda jest taka, że stał się realnym problemem dla wielu osób.
Niektórzy z nas nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że mają z nim problem. Istnieją pewne objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu, choć są na tyle subtelne, że uważamy je za coś powszechnego. Na co więc zwrócić uwagę?
Bóle brzucha
Jeśli boli cię brzuch po spożyciu pokarmów o wysokiej zawartości glutenu, może to być główny objaw nietolerancji. Problemy z brzuchem obawiają się na wiele sposobów jak zaparcia, biegunka, gazy i wzdęcia. Ignorowanie problemu może doprowadzić do uszkodzenia podszewki jelita cienkiego i spowodować kłopoty w absorpcji minerałów.
Swędząca skóra
Kiedy jelita mają problem z przetwarzaniem glutenu, na skórze mogą pojawiać się stany zapalne. To z kolei może powodować wysypkę, łuszczycę i wypryski.
Zawroty głowy
Jeśli po jedzeniu kręci ci się w głowie, jesteś zdezorientowany i masz dziwne uczucie braku równowagi winny może być gluten.
Chroniczne zmęczenie
Jeśli twoje ciało i umysł źle reagują na gluten, może pojawiać się zmęczenie, nawet zaraz po wstaniu z łóżka.
Bóle głowy
Bóle głowy pojawiające się 30 do 60 minut po posiłku również mogą świadczyć o problemie z tolerancją glutenu. Jest to szkodliwe dla naszego układu nerwowego, a sam ból może mieć różną częstotliwość i rodzaj.
Fibromialgia
Jest to chroniczny ból mięśni i ścięgien, które w głównej mierze spowodowane jest uczuleniem na gluten.
Zmiany nastrojów
Jeśli posiłek odebrał ci dobry nastrój, a cała euforia gdzieś wyparowała, przyczyną może być spożyty właśnie posiłek o wysokiej zawartości glutenu. Jeżeli miewasz zmiany nastrojów bez wyraźnego powodu, a poziom hormonów jest w porządku, warto spojrzeć jeszcze raz na dietę.