9 produktów, których lepiej unikać w przypadku niedoczynności tarczycy
Zaburzenia pracy tarczycy to zmora dzisiejszego społeczeństwa. Szacuje się, że w Polsce zmagało lub zmaga się z nimi 20 procent populacji. Dzisiaj chcielibyśmy się skupić na niedoczynności tarczycy – czym jest, jakie są jej przyczyny, objawy, a przede wszystkim na tym, jakich pokarmów unikać w walce ze schorzeniem?
Niedoczynność tarczycy
Zacznijmy od tego, gdzie umiejscowiona jest tarczyca. Tarczyca jest małym narządem, który znajduje się u podstawy szyi. Jej zadaniem jest wytwarzanie, a następnie uwalnianie dwóch hormonów, T3 (trijodotyroniny) i T4 (tyroksyny), które regulują funkcję znacznej części tkanek organizmu, regulują metabolizm i wpływają na termogenezę. Pracę tarczycy reguluje z kolei przysadka mózgowa, która uwalnia hormon TSH (tyreotropowy). Czynność tarczycy i przysadki jest więc od siebie uzależniona: niedobór hormonów tarczycy powodują zwiększoną produkcję THS (niedoczynność tarczycy) i na odwrót, podwyższone stężenie hormonów tarczycy powoduje zmniejszenie uwalniania TSH (nadczynność tarczycy).
Przyczyny niedoczynności tarczycy w Polsce
Do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy zaliczamy:
- chorobę Hashimoto
- stan po leczeniu jodem promieniotwórczym
- tan po operacyjnym usunięciu tarczycy
Objawy
Objawy niedoczynności tarczycy mogą występować z różnym nasileniem. Różnica jest do tego stopnia duża, że osoby z łagodną niedoczynnością mogą nie zauważyć żadnych objawów. Problem w tym, że te mogą się podstępnie rozwijać. Możliwe skutki ciężkiej niedoczynności tarczycy to z kolei choroby serca, niepłodność czy nawet śpiączka.
Do tych podstawowych zaliczamy:
- uczucie zmęczenia i senność
- depresja
- przyrost masy ciała
- problemy z pamięcią
- zaparcia
- niskie ciśnienie tętnicze
- sucha skóra
- zaburzenia miesiączkowania
Czego unikać w przypadku niedoczynności tarczycy?
W pierwszej kolejności musimy pamiętać o tym, że należy ustalić przyczynę niedoczynności tarczycy. Należy również zdiagnozować, czy występują niedobory w organizmie, takie jak niedobór jodu, który jest potrzebny do produkcji hormonu tarczycy. Z tego też tytułu najlepiej unikać pokarmów zakłócających wchłanianie tego pierwiastka.
Czego unikać przy niedoczynności tarczycy?
- gluten – jeśli cierpisz na niedoczynność tarczycy, musisz unikać pokarmów, które Cię uczulają. Wszystko po to, aby zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Co więcej, nietolerancja glutenu występuje częściej u osób z autoimmunologiczna chorobą tarczycy. Z kolei celiakia powoduje, że ciało odczuwa stres zapalny podczas spożywania glutenu
- brzoskwinie, gruszki i truskawki – zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla osób z niedoczynnością tarczycy będą jagody, wiśnie i owoce cytrusowe
- przetworzona żywność – słone przetwory spożywcze są bogate w minerały i jod. Wyższy poziom jodu w organizmie może wysłać sygnał do tarczycy o podwyższonych zasobach pierwiastka, przez co tarczyca jeszcze bardziej obniży produkcję pierwiastka
- produkty sojowe – soja i izoflawony z produktów sojowych zakłócają wchłanianie i wykorzystanie jodu, co może tylko pogorszyć sytuację. Jeśli natomiast produkty sojowe są obecne w Twojej diecie, warto zachować jak najwięcej odstępu pomiędzy posiłkami, a przyjmowaniem leku
- orzechy – orzechy i to praktycznie wszystkie ich odmiany mają działanie goitrogenne. Ze względu jednak na to, że są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, jak chociażby wapń czy selen, dopuszcza się spożywanie ich w niewielkich ilościach, o ile nie mamy niedoboru jodu
- kawa z mlekiem i zielona herbata – kawa może zakłócać wchłanianie hormonów tarczycy
- surowe zielone warzywa liściaste – surowe, nieugotowane. Skąd taka różnica? Okazuje się, że surowy jarmuż, gorczyca i szpinak zakłócają zdolność do korzystania z otrzymanego jodu, co hamuje czynność tarczycy
- warzywa krzyżowe (kalafior, brokuły, kapusta) – unikaj ich szczególnie w wersji surowej. Dla przykładu spożywanie surowej kapusty jest czynnikiem wywołującym wola i wpływa negatywnie na wadliwą już tarczycę
- rzodkiewka i rzepa – warzywa korzeniowe, które również należą do grupy kapustnych