×

9 produktów, których lepiej unikać w przypadku niedoczynności tarczycy

Zaburzenia pracy tarczycy to zmora dzisiejszego społeczeństwa. Szacuje się, że w Polsce zmagało lub zmaga się z nimi 20 procent populacji. Dzisiaj chcielibyśmy się skupić na niedoczynności tarczycy – czym jest, jakie są jej przyczyny, objawy, a przede wszystkim na tym, jakich pokarmów unikać w walce ze schorzeniem?

Niedoczynność tarczycy

Zacznijmy od tego, gdzie umiejscowiona jest tarczyca. Tarczyca jest małym narządem, który znajduje się u podstawy szyi. Jej zadaniem jest wytwarzanie, a następnie uwalnianie dwóch hormonów, T3 (trijodotyroniny) i T4 (tyroksyny), które regulują funkcję znacznej części tkanek organizmu, regulują metabolizm i wpływają na termogenezę. Pracę tarczycy reguluje z kolei przysadka mózgowa, która uwalnia hormon TSH (tyreotropowy). Czynność tarczycy i przysadki jest więc od siebie uzależniona: niedobór hormonów tarczycy powodują zwiększoną produkcję THS (niedoczynność tarczycy) i na odwrót, podwyższone stężenie hormonów tarczycy powoduje zmniejszenie uwalniania TSH (nadczynność tarczycy).

Przyczyny niedoczynności tarczycy w Polsce

Do najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy zaliczamy:

  • chorobę Hashimoto
  • stan po leczeniu jodem promieniotwórczym
  • tan po operacyjnym usunięciu tarczycy

Objawy

Objawy niedoczynności tarczycy mogą występować z różnym nasileniem. Różnica jest do tego stopnia duża, że osoby z łagodną niedoczynnością mogą nie zauważyć żadnych objawów. Problem w tym, że te mogą się podstępnie rozwijać. Możliwe skutki ciężkiej niedoczynności tarczycy to z kolei choroby serca, niepłodność czy nawet śpiączka.

Do tych podstawowych zaliczamy:

  • uczucie zmęczenia i senność
  • depresja
  • przyrost masy ciała
  • problemy z pamięcią
  • zaparcia
  • niskie ciśnienie tętnicze
  • sucha skóra
  • zaburzenia miesiączkowania

Czego unikać w przypadku niedoczynności tarczycy?

W pierwszej kolejności musimy pamiętać o tym, że należy ustalić przyczynę niedoczynności tarczycy. Należy również zdiagnozować, czy występują niedobory w organizmie, takie jak niedobór jodu, który jest potrzebny do produkcji hormonu tarczycy. Z tego też tytułu najlepiej unikać pokarmów zakłócających wchłanianie tego pierwiastka.

Czego unikać przy niedoczynności tarczycy?

  • gluten – jeśli cierpisz na niedoczynność tarczycy, musisz unikać pokarmów, które Cię uczulają. Wszystko po to, aby zmniejszyć stany zapalne w organizmie. Co więcej, nietolerancja glutenu występuje częściej u osób z autoimmunologiczna chorobą tarczycy. Z kolei celiakia powoduje, że ciało odczuwa stres zapalny podczas spożywania glutenu
  • brzoskwinie, gruszki i truskawki – zdecydowanie lepszym rozwiązaniem dla osób z niedoczynnością tarczycy będą jagody, wiśnie i owoce cytrusowe
  • przetworzona żywność – słone przetwory spożywcze są bogate w minerały i jod. Wyższy poziom jodu w organizmie może wysłać sygnał do tarczycy o podwyższonych zasobach pierwiastka, przez co tarczyca jeszcze bardziej obniży produkcję pierwiastka
  • produkty sojowe – soja i izoflawony z produktów sojowych zakłócają wchłanianie i wykorzystanie jodu, co może tylko pogorszyć sytuację. Jeśli natomiast produkty sojowe są obecne w Twojej diecie, warto zachować jak najwięcej odstępu pomiędzy posiłkami, a przyjmowaniem leku
  • orzechy – orzechy i to praktycznie wszystkie ich odmiany mają działanie goitrogenne. Ze względu jednak na to, że są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych, jak chociażby wapń czy selen, dopuszcza się spożywanie ich w niewielkich ilościach, o ile nie mamy niedoboru jodu
  • kawa z mlekiem i zielona herbata – kawa może zakłócać wchłanianie hormonów tarczycy
  • surowe zielone warzywa liściaste – surowe, nieugotowane. Skąd taka różnica? Okazuje się, że surowy jarmuż, gorczyca i szpinak zakłócają zdolność do korzystania z otrzymanego jodu, co hamuje czynność tarczycy
  • warzywa krzyżowe (kalafior, brokuły, kapusta) – unikaj ich szczególnie w wersji surowej. Dla przykładu spożywanie surowej kapusty jest czynnikiem wywołującym wola i wpływa negatywnie na wadliwą już tarczycę
  • rzodkiewka i rzepa – warzywa korzeniowe, które również należą do grupy kapustnych
Źródła: www.mp.pl, zdroweporadniki.pl
Fotografie: www.freepik.com

Może Cię zainteresować