Niedobór tego składnika powoduje krwawienie z dziąseł i żółknięcie paznokci
Witaminy i minerały są potrzebne naszemu organizmowi nie bez powodu. Gdy pojawiają się niedobory nasze ciało zaczyna gorzej funkcjonować. Pojawiają się choroby i różnego rodzaju dolegliwości. Braki odpowiednich składników objawiają się m.in. w naszym wyglądzie. Szczególnie jedna z witamin daje o sobie znać w bardzo dosadny sposób.
Za co odpowiedzialna jest witamina C

źródło: canva
Kwas askorbinowy bo tak naukowo nazywa się witamina C jest niezbędna do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Pełni on bardzo ważne role w ciele m.in.
– wspiera pracę układu odpornościowego,
– bierze udział w syntezie hormonów i transmiterów,
– zwiększa przyswajalność innych składników np. żelaza niehemowego i wapnia,
– bierze udział w odbudowie tkanek,
– obniża stężenie glukozy we krwi,
– wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowy,
– zwalcza nadmiar wolnych rodników,
– chroni przed chorobami nowotworowymi,
– wspomaga produkcje kolagenu,
– odpowiada za prawidłowy stan włosy, skóry i paznokci.
Co powoduje niedobór tej witaminy

źródło: canva
Skoro widzimy za jak wiele procesów odpowiedzialna jest witamina C możemy domyślić się, że jej niedobór może prowadzić do bardzo negatywnych skutków. Niedostateczna ilość kwasu askorbinowego zwiększa ryzyko anemii, osłabia tkanki, powoduje że częściej chorujemy a stan naszej skóry diametralnie się pogarsza. W organizmie powstają stany zapalne, nasz metabolizm zwalnia a co za tym idzie, przybieramy na wadze.
Najcięższym objawem niedoboru tej witaminy jest szkorbut . W dawnych czasach choroba ta dotyka głównie marynarzy i żeglarzy którzy na statkach, gdyż nie mieli oni dostępu do świeżej żywności. Dziś szkorbut diagnozuje się zdecydowanie rzadziej jednak wciąż się pojawię. Choroba ta polega na bardzo dużym niedoborze witaminy C i objawia się bólem mięśni i stawów, kruchymi i żółtymi paznokciami, brakiem apetytu, krwawienie dziąseł a nawet wypadanie zębów.
Jak zapobiegać niedoborom witaminy C?

źródło: canva
Najlepszym sposobem będzie wzbogacenie diety w owoce i warzywa o dużej zawartości tej witaminy. Do tego typu produktów zaliczają się:
– Dzika róża – 1800 mg.
– Rokitnik – do 1100 mg.
– Porzeczka czarna – 183 mg.
– Natka pietruszki – 178 mg.
– Papryka czerwona – 144 mg.
– Chrzan – 114 mg.
– Brukselka – 94 mg.
Możesz również skorzystać z suplementacji witaminy C.