8 produktów spożywczych, które niekoniecznie są tak zdrowe, jak większość z nas uważa
Żyjemy w czasach, kiedy bycie „fit” stało się bardzo modne. Nic więc dziwnego, że kolejne mity na temat zdrowego żywienia rosną niczym grzyby po deszczu. Grunt to zweryfikować i umieć wybrać te informacje, które mają potwierdzenie w nauce lub pochodzą z wiarygodnego źródła.
Mało kto wie, że produkty, które powszechnie są uważane za zdrowe, też mogą nam szkodzić, zwłaszcza, kiedy będą spożywane w większych ilościach. Poniżej znajdziesz listę dań napojów, które zaliczają się do tej grupy. Jesteśmy przekonani, że przynajmniej część pozycji będzie dla Ciebie niemałym zaskoczeniem.
9 produktów spożywczych, które niekoniecznie są tak zdrowe, jak większość z nas uważa
#1 Woda z cytryną
Czy woda z cytryną może nam w jakiś sposób szkodzić? Ze względu na kwaśność tak przygotowanego napoju, może on potęgować refluks żołądkowy – stan, który każdego miesiąca dotyka 60 milionów Amerykanów. Kwaśny płyn, taki jak woda z cytryną, może także uszkadzać szkliwo zębów. Nie bez powodu więc stomatolodzy potrafią zalecić picie wody z cytryną przez słomkę.
#2 Herbata
Czy wiesz, że herbata może mieć wpływ na kolor szkliwa? Herbata zawiera więcej garbników niż kawa. Jest więc bardziej prawdopodobne, że spowoduje długotrwałe przebarwienia. Na szczęście można temu zapobiec, a przynajmniej znacznie ograniczyć niepożądane konsekwencje. Wystarczy, że po herbacie wypijesz szklankę wody.
#3 Suszone owoce
Wiele osób zastępuje słodycze suszonymi owocami. Problem w tym, że firmy odpowiedzialne za wytwarzanie gotowych do spożycia suszonych owoców często dodają do nich sztucznych barwników spożywczych, aby te były jeszcze bardziej atrakcyjne. Jakby tego było mało, suszone owoce mogą zredukować ilość wydzielanej w jamie ustnej śliny. A ponieważ ślina pomaga zwalczać bakterie, objadanie się suszonymi owocami może prowadzić do problemów ze zdrowiem jamy ustnej.
#4 Dania niskokaloryczne
Ponad 80% ludzi przybiera na wadze po rezygnacji z niskokalorycznej diety. Naukowcy uważają, że winę za to ponosi właśnie niskokaloryczna żywność.Jeśli regularnie otrzymujesz mniej kalorii niż potrzebuje Twój organizm, prowadzi to do spowolnienia metabolizmu. Ponadto niski podaż białka może odbić się na Twojej tkance mięśniowej. Zamiast drastycznych cięć kalorii, eksperci zalecają spożywanie wystarczającej ilości białka i wdrożenie ćwiczeń siłowych.
#5 Syrop z agawy
Wiele osób dbających o zdrowie stara się unikać cukru. Cukru, który zastępuje niekoniecznie zdrowszymi słodzikami. Dla przykładu nektar z agawy jest wysoce przetworzonym syropem, który jest obrzydliwi bogaty w fruktozę. Duże ilości fruktozy mogą przyczynić się do uszkodzenia wątroby, która zamienia fruktozę w tłuszcz. W konsekwencji spożywanie dużych ilości syropu z agawy może prowadzić do stłuszczenia wątroby.

Pxhere
#6 Dieta niskowęglowodanowa
Eksperci wzywają ludzi do unikania diet niskowęglowodanowych. Ograniczenie węglowodanów może co prawda pomóc w szybkiej utracie wagi, ale niedostateczna ilość węglowodanów w dłuższej perspektywie czasu może prowadzić do poważnych chorób układu krążenia.
#7 Olej kokosowy
Choć olej kokosowy ma wiele wyjątkowych właściwości, lepiej nie przesadzać z jego ilością. Ma tendencję do podnoszenia poziomu cholesterolu i może zwiększać ryzyko chorób serca.

Pixabay
#8 Produkty bezglutenowe
Dieta bezglutenowa jest niezbędna dla osób cierpiących na celiakię, ale dobrowolne przejście na dietę bezglutenową raczej nie będzie korzystne dla Twojego zdrowia. Wiele bezglutenowych wypieków zawiera duże ilości kcal i cukru. Co więcej, istnieje wiele zdrowej żywności zawierającej gluten, która może dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Która z tych pozycji zaskoczyła Cię najbardziej? Co jeszcze dodałbyś do tej listy? Czekamy na Wasze komentarze!