×

UWAGA: Nigdy nie podgrzewaj żadnego z tych 7 produktów w mikrofali. To może Cię nawet zabić!

Gadżety kuchenne, takie jak kuchenki mikrofalowe, piekarniki czy miksery, sprawiają, że gotowanie jest dużo łatwiejsze i o wiele szybsze niż metody sprzed lat. Już nie pieczemy posiłków nad ogniskiem i nie rozdrabniamy przypraw przy pomocy tłuczka. We wszystkim pomagają nam nowoczesne urządzenia kuchenne.

Jednym z takich „ułatwiających życie” wynalazków jest kuchenka mikrofalowa. Dzięki niej możliwe jest pieczenie, gotowanie czy podgrzewanie jedzenia w ciągu kilku minut, a nawet sekund – magia! Korzystamy z niej choć wiemy, że metoda działania „mikrofali” nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Ale to nie wszystko – istnieją pokarmy, których nie wolno podgrzewać w mikrofalówce!

1. Kurczak

chicken food photo

Podgrzewanie już przygotowanego kurczaka w mikrofalówce np. następnego dnia, może spowodować zmiany jego naturalnych struktur białkowych, co może być niebezpieczne dla zdrowia i przewodu pokarmowego. Jeśli musisz go podgrzać, upewnij się, że odbywa się to w niskiej temperaturze i niedługo.

2. Grzyby

mushroom photo

Grzyby mogą powodować niestrawność, a nawet przyczynić się do problemów z sercem. Nie podgrzewaj ich ponownie i usuwaj je z żywności, którą wkładasz do mikrofalówki.

3. Ziemniaki

potatoes photo

Podgrzewanie ziemniaków w mikrofalówce niszczy niemal wszystkie podstawowe składniki odżywcze tego warzywa. Co gorsze, może przyczynić się do rozwoju szkodliwych substancji chemicznych.

4. Jaja

Eggs photo

Gotowane, jajecznica albo jajka sadzone – kiedy ponownie wprowadzisz je w wysoką temperaturę mogą przekształcić się w coś śmiertelnie niejadalnego.

5. Szpinak

spinach photo

„Naładowany” ważnymi składnikami odżywczymi szpinak zawiera również naturalne azotany. Po powtórnym podgrzewaniu zamieniają się one w azotyny, które w naszych organizmach wyzwalają komórki nowotworowe. Jedz szpinak zaraz po przygotowaniu, tak by żadne resztki nie zostały podgrzane.

6. Seler

Podobnie jak szpinak, również seler ma azotany, które po podgrzaniu mogą stać się przyczyną raka. Więc pamiętaj – nie podgrzewaj go powtórnie!

7. Buraki

beets photo

Na ogół najlepiej spożywać je po wstępnym przygotowaniu. Podgrzewanie zabija ich bogate składniki odżywcze, a nawet sprawia, że stają się niejadalne i rakotwórcze.

Czy kiedykolwiek podgrzewałeś, któryś z tych produktów w kuchence mikrofalowej? Koniecznie daj nam znać w komentarzach i podziel się tą informacją z przyjaciółmi na Facebooku!

Może Cię zainteresować