UWAGA: Nigdy nie podgrzewaj żadnego z tych 7 produktów w mikrofali. To może Cię nawet zabić!
Gadżety kuchenne, takie jak kuchenki mikrofalowe, piekarniki czy miksery, sprawiają, że gotowanie jest dużo łatwiejsze i o wiele szybsze niż metody sprzed lat. Już nie pieczemy posiłków nad ogniskiem i nie rozdrabniamy przypraw przy pomocy tłuczka. We wszystkim pomagają nam nowoczesne urządzenia kuchenne.
Jednym z takich „ułatwiających życie” wynalazków jest kuchenka mikrofalowa. Dzięki niej możliwe jest pieczenie, gotowanie czy podgrzewanie jedzenia w ciągu kilku minut, a nawet sekund – magia! Korzystamy z niej choć wiemy, że metoda działania „mikrofali” nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Ale to nie wszystko – istnieją pokarmy, których nie wolno podgrzewać w mikrofalówce!
1. Kurczak
Podgrzewanie już przygotowanego kurczaka w mikrofalówce np. następnego dnia, może spowodować zmiany jego naturalnych struktur białkowych, co może być niebezpieczne dla zdrowia i przewodu pokarmowego. Jeśli musisz go podgrzać, upewnij się, że odbywa się to w niskiej temperaturze i niedługo.
2. Grzyby
Grzyby mogą powodować niestrawność, a nawet przyczynić się do problemów z sercem. Nie podgrzewaj ich ponownie i usuwaj je z żywności, którą wkładasz do mikrofalówki.
3. Ziemniaki
Podgrzewanie ziemniaków w mikrofalówce niszczy niemal wszystkie podstawowe składniki odżywcze tego warzywa. Co gorsze, może przyczynić się do rozwoju szkodliwych substancji chemicznych.
4. Jaja
Gotowane, jajecznica albo jajka sadzone – kiedy ponownie wprowadzisz je w wysoką temperaturę mogą przekształcić się w coś śmiertelnie niejadalnego.
5. Szpinak
„Naładowany” ważnymi składnikami odżywczymi szpinak zawiera również naturalne azotany. Po powtórnym podgrzewaniu zamieniają się one w azotyny, które w naszych organizmach wyzwalają komórki nowotworowe. Jedz szpinak zaraz po przygotowaniu, tak by żadne resztki nie zostały podgrzane.
6. Seler

Źródło: I Should Be Folding Laundry
Podobnie jak szpinak, również seler ma azotany, które po podgrzaniu mogą stać się przyczyną raka. Więc pamiętaj – nie podgrzewaj go powtórnie!
7. Buraki
Na ogół najlepiej spożywać je po wstępnym przygotowaniu. Podgrzewanie zabija ich bogate składniki odżywcze, a nawet sprawia, że stają się niejadalne i rakotwórcze.