Jeśli podgrzewasz dania w folii aluminiowej, natychmiast przestań! To toksyczne
Folia aluminiowa to jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni. Zawijamy w nią resztki jedzenia, przechowujemy w niej zieleninę, ale często także podgrzewamy w niej dania w mikrofali, czy pieczemy w piekarniku. To ostatnie, a więc interakcja folii z wysoką temperaturą jest niebezpieczna!
Uwalnianie się szkodliwych substancji
Aktualne badana udowodniły, że ciepło uwalnia aluminium z folii i sprawia, że przedostaje się ono do jedzenia w nią zawiniętego, w szkodliwych dla organizmu ilościach. Ponieważ ludzkie ciało nie potrzebuje aluminium, nie wie co z nim robić. Próbuje się go pozbyć ale jednocześnie, ze względu na brak mechanizmów mu przypisanych, odkłada go także w płucach, mózgu, nerkach, wątrobie i tarczycy. Skutki mogą być opłakane!
Niszczenie Ośrodkowego Układu Nerwowego
Nadmierne stężenie aluminium w ludzkim ciele zostało powiązane z rozwojem choroby Alzheimera i sklerozy u dorosłych, a u dzieci z autyzmem.
Wpływ na mózg
Poza tym, że aluminium jest toksyczne dla organizmu, ma szczególnie zły wpływ na mózg. Jego kumulacja może powodować epilepsję, choroby neurologiczne i zaburzenia racy mózgu.
Niszczenie kości
Aluminium kumuluje się także dookoła tkanki kostnej, co skutkuje znaczącym osłabieniem kości i zwiększeniem ryzyka osteoporozy.
Używanie
Im wyższa temperatura, w której używamy folii aluminiowej z jedzeniem, tym większe wycieki aluminium. Nie zaleca się stosowania folii, nawet w temperaturze pokojowej, z cytrusami, pomidorami i ostrymi przyprawami – ze względu na swoją kwasowość i właściwości, one także sprawiają, że aluminium przedostaje się z folii do jedzenia.
Wiemy, że folia aluminiowa znajduje się w zasadzie w każdej kuchni. Jednak prosimy byście nie używali jej w wysokich temperaturach, w piekarniku, czy mikrofali! Dbajcie o swoje zdrowie!