Naukowcy twierdzą, że wystarczy zjeść pół jabłka dziennie, aby znacząco poprawić kondycję mózgu
Coraz więcej młodych ludzi narzeka na problemy z pamięcią i koncentracją, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o kondycję mózgu. Wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie co najmniej sześciu porcji warzyw i owoców dziennie może obniżać poziom stresu oksydacyjnego. Poziom, na który składają się dwa parametry: stężenie cząsteczek nazywanych reaktywnymi formami tlenu (metoda FORT) oraz zdolność organizmu do neutralizowania tych cząsteczek za pomocą antyoksydantów. Ostatnie odkrycie zdaje się jednak częściowo obalać wcześniejsze założenia.
Z najnowszych badań naukowców Uniwersytetu Harwardzkiego wynika, że wystarczy zjeść pół jabłka lub grejpfruta dziennie, aby poprawić kondycję mózgu i uchronić przed utratą pamięci w starszym wieku

Fot. Freepik
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie „Neurology” sugerują, że osoby, które mają w swojej codziennej diecie co najmniej pół porcji żywności o wysokiej zawartości flawonoidów, mają mniejsze szanse na utratę zdolności poznawczych w późniejszym wieku. Spójrzmy na trwające 20 lat badanie…
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda wzięli pod lupę kwestionariusze żywieniowe blisko 50 tys. osób i zweryfikowali ich zdolności poznawcze. Okazało się, że mózgi osób, które miały w swojej diecie produkty bogate we flawonoidy, pracowały sprawniej, a tym samym odnotowały mniejsze ryzyko pogorszenia zdolności poznawczych.
Czym są flawonoidy?
Flawonoidy czyli uważane za silne przeciwutleniacze naturalne związki występujące m.in. w truskawkach, selerze czy jabłkach. Przeprowadzono badanie, które wykazało, że flawony mają bardzo silne właściwości ochronne i w blisko 40% zmniejszają ryzyko pogorszenia zdolności poznawczych. Warto tutaj wspomnieć także o organicznych związkach chemicznych, jakim są antocyjany. Występujące w borówkach, jeżynach czy czereśniach związki obniżają ryzyko pogorszenia zdolności poznawczych o 24%.
Harwardzcy naukowcy twierdzą, że wystarczy spożywać zaledwie pół porcji produktów bogatych właśnie we flawonoidy, np. pół jabłka, aby zapobiec pogorszeniu zdolności umysłowych i poznawczych.
Czy spożywanie większej ilości flawonoidów w skali dnia ma sens? Okazuje się, że tak. Osoby, które spożywały największa ilość flawonoidów (około 600 mg dziennie) uzyskały bowiem jeszcze lepsze wyniki.
Nigdy nie jest za późno na zmiany w diecie
Nie ma znaczenia, jak późno wprowadzisz zmiany w swojej diecie i zadbasz o swoje zdrowie i kondycję swojego mózgu. Ważne jest natomiast, aby te zmiany wprowadzić. Badacze zauważyli, że bez względu na to, czy uczestnicy badania regularnie spożywali flawonoidy od 20 lat, czy wprowadzili je do swojej diety niedawno, miało to przełożenie na zmniejszenie stanów zapalnych i redukcję stresu oksydacyjnego. W konsekwencji zyskiwało na tym samopoczucie, zdrowie psychiczne, a także zdolności poznawcze badanych.