×

Naturalny sok, który zapobiega zwężaniu się tętnic i zawałowi. Uzbrój się w granat!

Czy wiesz, że zdecydowanie najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce są choroby układu krążenia!

Tylko w 2013 roku z powodu chorób układu krążenia w Polsce zmarło ponad 177 tysięcy osób, co stanowi blisko 46% wszystkich zgonów.

Najnowsze badania naukowe wykazały, że stosowanie odpowiedniej żywności zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby serca, a nawet odwrócić skutki przebytych chorób u pacjentów.

Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Atherosclerosis, a naukowcy twierdzą, że ekstrakt z granatu ma zbawienny wpływ na serce. Sok ten zapobiega zwężaniu się tętnic wieńcowych, które zwykle tracą swoją elastyczność przez gromadzącą się w nich płytkę miażdżycową.

Zalety stosowania soku z granatu:

  • Zmniejsza gromadzenie się płytek miażdżycowych w tętnicach
  • Zapobiega stresowi oksydacyjnemu
  • Zatrzymuje stanom zapalnym tętnic
  • Zmniejsza gromadzenie złych tłuszczy w mięśniu sercowym
  • Zapobiega nadmiernemu powiększaniu się serca

To nie wszystko! Regularne spożywanie soku z granatu zapobiega zwężaniu tętnicy szyjnej z zaskakującym wynikiem, aż 29% w ciągu roku! Tak więc, można z łatwością zapobiec rozwojowi chorób serca, dzięki temu napojowi.

Damy Ci kilka dobrych powodów, aby pić sok z granatu jak najczęściej:

1. Granaty są przepełnione składnikami odżywczymi 

Szklanka nasion granatu zawiera tylko 144 kalorii, w tym 7 gramów błonnika, 3 gramy białka oraz witaminy C i K i potas. Granaty zawierają silne przeciwutleniacze, które zapobiegają uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki.

2. Granaty zawierają dwa bardzo silne związki pochodzenia roślinnego

Punicalagin to niesamowicie aktywny i silny przeciwutleniacz, znajdujący się zarówno w soku jak i skórce granatu. Natomiast kwas punikowy, znajdujący się tylko w nasionach granatu, to także silny przeciwutleniacz, który jest wykorzystywany w kosmetyce.

3. Mają ogromny potencjał przeciwzapalny

Jedz więcej granatów, aby zmniejszyć stany zapalne i zapobiegać chorobom serca, rakowi, cukrzycy typu 2, chorobie Alzheimera i otyłości.

4. Leczą nadciśnienie tętnicze

Najnowsze badania wykazały, że 150 ml soku z granatu dziennie może znacząco obniżyć ciśnienie krwi w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Ten sok zmniejsza również ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

5. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie

Substancje odżywcze zawarte w granatach zwalczają drobnoustroje. Eksperci twierdzą, że granaty mogą pomóc w leczeniu licznych zakażeń bakteryjnych i grzybiczych.

Oto przepis na sok z granatu własnej roboty!

Składniki:

  • 1 duży lub 2 małe granaty
  • 100 ml wody

Jak go przyrządzić?

1. Natnij skórkę granatu w poprzek dookoła 

2. Rozdziel owoc na dwie części

3. Wydłub pestki granatu ze środka owocu. Możesz użyć do tego drewnianej łyżki

4. Miąższ wraz z wodą umieść w blenderze i zmiksuj

5. Teraz zawartość przesącz przez sitko, aby uzyskać gładki i klarowny napój

Voilà! Delektuj się wyśmienitym smakiem natury.

Może Cię zainteresować