10 produktów spożywczych, które naturalnie wzmocnią Twoją odporność
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) każdego roku na całym świecie w wyniku spożycia skażonej żywności choruje około 23 miliony ludzi. Czy możemy się przed tym uchronić?
Mówi się, że wirusów jest tyle, ile gwiazd na niebie. Aby się przed nimi uchronić, najlepszym rozwiązaniem jest wzmocnienie swojej odporności od wewnątrz. Z pomocą przychodzą tutaj produkty spożywcze, dzięki którym wirusy i bakterie będą Ci niestraszne.
#1 Migdały
Zdaniem naukowców migdały wzmacniają układ odpornościowy zwłaszcza przeciwko wirusom. Bogate w witaminę E i błonnik migdały pomagają również kontrolować poziom cukru we krwi.
#2 Słonecznik
Wiele osób nie docenia właściwości zwykCzłego z pozoru słonecznika. Tymczasem okazuje się, że słonecznik zmniejsza ryzyko różnych chorób przewlekłych, takich jak choroba Alzheimera i ma pozytywny wpływ na pracę i zdrowie serca.
#3 Papaja
Bogata w przeciwutleniacze papaja to owoc, który warto wprowadzić do swojej diety. Niektóre z nich obejmują zwalczanie stanów zapalnych, zmniejszanie ryzyka raka i kontrolowanie trawienia.
#4 Kiwi
Kiwi jest bogate w witaminy C, K i E, dzięki czemu jest szczególnie zalecane w celu wzmocnienia układu odpornościowy (pomaga zapobiegać przeziębieniom i grypie) i leczenia astmy.
#5 Imbir
Ta łatwo dostępna przyprawa jest zbawienna dla naszego zdrowia. Obniża poziom cholesterolu, łagodzi bóle miesiączkowe i zwiększa zdolność organizmu do radzenia sobie z różnego rodzaju infekcjami.
#6 Czarny bez
Czarny bez jest pełen przeciwutleniaczy. Często stosowany jest w leczeniu różnych chorób. Dodatkowo pomaga zwalczać stres i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego.
#7 Ostrygi
Ostrygi są niskokaloryczne, ale pełne wartości odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. Spożywanie ostryg, m.in. dzięki zawartemu w nich cynkowi, wspomaga pracę układu odpornościowego.
#8 Szpinak
Nie jest tajemnicą, że szpinak jest dobry dla naszego zdrowia. Nie każdy jednak wie, że ma zbawienny wpływ również na nasz układ odpornościowy. Szpinak jest doskonałym źródłem magnezu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwionośnego.
#9 Arbuz
Arbuz nie tylko pomaga utrzymać dobrą kondycję włosów i skóry, ale także poprawia trawienie i redukuje stany zapalne w organizmie.
#10 Produkty bogate w witaminę C
Witamina C może wzmocnić układ odpornościowy na wiele różnych sposobów. Do tych najbardziej podstawowych, a zarazem najistotniejszych zaliczamy pozytywny wpływ na białe krwinki, których zadaniem jest ochrona organizmu przed patogenami, takimi jak wirusy i bakterie, a także zwiększenie produkcji przeciwciał.