Kategorie Dieta i odchudzanieUrodaWłosyZdrowie

Drożdżowy preparat do picia. Ten napój oczyszcza jelita, wzmacnia odporność i poprawia stan skóry

Drożdże kojarzą nam się głównie z produktem przemysłu spożywczego. Babcie przy ich pomocy robiły pyszne ciasta, bułeczki i chleby. Jednak jak się okazuje moja one również swoje zastosowanie w innych dziedzinach.

Drożdżowy preparat do picia. Ten napój oczyszcza jelita, wzmacnia odporność i poprawia stan skóry
canva

Czym są tak naprawdę drożdże

Drożdże to jednokomórkowe mikroorganizmy, zaliczane do królestwa grzybów. Są bogatym źródłem cennych składników odżywczych i minerałów tj. szereg witamin z grupy B a także potas, wapń, magnez, cynk, fosfor. Co to oznacza? Przede wszystkim zastosowanie tych grzybów pozytywnie wpływa na:

– stan skóry, włosów i paznokci (cynk i biotyna),
– funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego (B12),
– odporność (witaminy z grupy B, żelazo),
– redukcję trądziku (witamina E, kwas foliowy, B6)

Jak najlepiej stosować drożdże

źródło: canva

suplement diety – w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są preparaty, w których skład wchodzą drożdże. W zależności od naszych potrzeb farmaceuta może polecić nam jakiś szczególny produkt, głównie w formie kapsułek. Badania wskazują na pozytywny wpływ terapii drożdżowej w walce z trądzikiem i łojotokiem.

Napój z drożdży – jeżeli jednak nie jesteśmy zwolennikami tabletek, możemy zdecydować się na przygotowanie takiego preparatu w domu.

Jak przygotować drożdżowy napój?

źródło: canva

W tym celu najlepiej wykorzystać świeże drożdże w kostce. Kuracje drożdżową stosuje się przez okres 2 miesięcy spożywając po jednej szklance napoju dziennie 2-3 razy w tygodniu.

Składniki:

– 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki),
– 250 ml wrzącej wody,
– 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie do smaku).

Przygotowanie:

Drożdże umieść w szklance i zalej wrzącą wodą (wrzątek „unieszkodliwi” mikroorganizmy, aby nie fermentowały w jelitach). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj, ostudź, dodaj miodu (opcjonalnie) i wypij najlepiej z rana przed posiłkiem.

Jeżeli ten smak jest dla Ciebie zbyt intensywny możesz, wypróbować inną wersję z mlekiem. Wystarczy, że drożdże zalejesz dwiema łyżkami wrzątku i dobrze wymieszasz. Następnie dodasz szklankę mleka i miodu dla lepszego smaku. Wypij przed posiłkiem.

http://www.venusianglow.com/

Przeciwskazania:

Jeżeli napój wywołuje u ciebie niepożądane skutki uboczne, takie jak ból brzucha, wzdęcia, gazy, bóle głowy czy reakcję alergiczną zaprzestań kuracji.

Źródła: 5mindlazdrowia.pl