×

Napój nieśmiertelności, który warto pić codziennie

Napój ten a dokładniej mówiąc herbata jest wciąż mało znany w Polsce, choć z roku na rok pojawia się coraz więcej jego miłośników. Regularne spożywanie tego trunku może uchronić Cię przed wieloma schorzeniami takimi jak zdęcia, problemy skórne czy choroby wątroby.

Mowa oczywiście o grzybie herbacianym, czyli kombuchy. Napój wytwarzany z tej rośliny zawiera wiele cennych właściwości, które już dawno docenili mieszkańcy krajów Azjatyckich. W Chinach i Japonii nazywają go „eliksirem wiecznego życia” bądź „herbata młodości”. Wielu obywateli tych krajów, nie wyobraża sobie dnia, bez wypicia tego napoju. Jedna z historii opowiada o koreańskim lekarzu, który właśnie za sprawą kambuchy wyleczył japońskiego cesarza.

Ze względu na to, że kambucha zyskuje coraz zwolenników w Polsce, napój ten staje się coraz łatwiej dostępny. Możemy zakupić go w supermarkecie, sklepach zielarskich lub przez Internet. Zachęcamy jednak, aby przyrządzić go samemu, gdyż będziemy mieli wtedy pewność, że zawiera jedynie naturalne składniki.

Na jakie dolegliwości zaleca się spożywanie kambuchy?

Uspokajamy, że nie trzeba mieć żadnych schorzeń, aby pić ten napój, można robić to dla smaku lub prewencyjnie zabezpieczyć się przed chorobami. Jeżeli jednak miewasz problemy z układem trawiennym – niestrawność, wzdęcia, zaparcia lub problemy skórny i kłopoty z pamięcią to kambucha będzie dla Ciebie idealna. Ponadto herbata łagodzi objawy alergii, reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi bóle głowy. To wszystko za sprawą dobroczynnego wpływu na florę bakteryjną jelit.


Ale to nie wszystko, kambucha może również wspomagać pracę wątroby i jelit. Zawiera także cenne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się komórek. Na po co jeszcze pomaga codzienne spożywanie „herbaty nieśmiertelności”

– usuwanie kamieni nerkowych,
– oczyszczanie naczyń krwionośnych,
– obniżenie cholesterolu,
– zmniejszenie ryzyka raka jelit,
– przewlekłe zmęczenie,

Jak przygotować i stosować?

składniki:
– woda
– 2 torebki herbaty pu-erh
– grzybek kombucha
– cukier 100g na 1l wody
– Starter, czyli ok 100-150ml kombuchy z poprzedniego nastawu lub ok 2 łyżki stołowe octu winnego.

Dodatkowo:
– słoik
– Bawełniana ścierka lub Gaza (gaza najlepiej złożona w kilka warstw)
– Gumka recepturka

W 3l słoju zaparzyć około 2l herbaty, gdy lekko ostygnie odcedzić fusy i posłodzić. Wymieszać, aby cukier dobrze się rozpuścił i odstawić od całkowitego wystygnięcia. Herbata nie może mieć temperatury wyższej niż 25 stopni. Po wystudzeniu do słoika wrzucić grzybek kombucha i dodać 2 łyżki octu jabłkowego. Wieczko słoika przykryć bawełnianą ścierką bądź gazą, zabezpieczyć gumką recepturką i odstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce na kilka dni. Po około 5-7 dniach można skosztować napój.

Dla osób które dopiero zaczynają stosować kambuche zaleca się picie kilku łyżek dziennie po śniadaniu, obiedzie i kolacji. Po około tygodniu stosowania, można zwiększyć ilość do 150 ml raz dziennie.

Może Cię zainteresować