Prosty przepis na napój zwalczający stany zapalne i ból. Składniki znajdziesz w swojej kuchni
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że w ich organizmie nieustannie panuje stan zapalny. Pierwsze podejrzenia mogą pojawić się w momencie wystąpienia bólu lub zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Co zrobić, aby zwalczyć stan zapalny i przywrócić zdrowie?
Stan zapalny – czym jest i jakie są jego najczęstsze przyczyny?
Stan zapalny to odpowiedź układu odpornościowego na czynnik uszkadzający. Bodźcem wywołującym stan zapalny mogą być na przykład – wirusy, bakterie, ciała obce i inne drobnoustroje. Celem powstania stanu zapalnego jest zapobiegnięcie dalszemu przedostawaniu się czynnika szkodliwego, usunięciu go oraz naprawa uszkodzonych tkanek.
Nie zawsze stan zapalny daje o sobie znać w jednoznaczny sposób. Zdarza się, że rozwija się przez dłuższy czas zupełnie niezauważony, wywołując różnego rodzaju choroby. Dodatkowo nieodpowiedni styl życia, zła dieta czy używki mogą potęgować ryzyko wystąpienia stanu zapalnego w organizmie.
Domowy napój zwalczający stan zapalny w organizmie
Napój ten możesz stosować jako lek w czasie choroby, jak również profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji lub przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Składa się z zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Ponadto jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
– 500 ml wody,
– 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
– 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
– szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę, zagotują ją, a następnie dodaj łyżeczkę kurkumy i imbiru. Pozostaw do gotowania przez 15 minut. Po upływie tego czasu przelej napój do dwóch szklanek. Na koniec dodaj szczyptę pieprzu, aby wzmocnić działanie przypraw. Pij po obiedzie i kolacji.
Zdrowotne właściwości imbiru i kurkumy
Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. W związku z tym przeciwdziała wolnym rodnikom, które w nadmiarze są jedną z przyczyn powstawania stanów zapalnych w organizmie. Kiedy stany zapalne są zredukowane, zmniejsza się również ból. Ponadto dzięki zawartości cennego związku jakim jest tumeron, wspomaga namnażanie się komórek mózgowych.
Imbir ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne polecane jest w przypadku zapalenia stawów lub chorobie o tym podłożu. Ma również działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne.