Kategorie Medycyna naturalnaZiołolecznictwo

Leczniczy napar z liści orzecha włoskiego. Ten przepis powinien znać każdy!

Orzech włoski może być stosowany w leczeniu wielu schorzeń. Jego dobroczynne właściwości wykorzystywane były już wieki temu. Liście orzecha mają szczególną moc. Przekonaj się sam!

Niesamowite właściwości liści orzecha włoskiego

źródło: canva

Liście orzecha włoskiego zawierają duże ilości witaminy C, B1, karotenu, garbników, flawonoidów, kwasów organicznych. Dzięki tym składnikom roślina ta wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz poprawia pracę wątroby i nerek. Obecna w liściach witamina B1 odpowiedzialna jest za właściwą pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i pokarmowego. Karoten to silny przeciwutleniacza, który zwalcza nadmiar wolnych rodników.

Inne właściwości liści orzecha włoskiego:
– przeciwbólowe,
– antyseptyczne,
– przeciwgrzybicze,
– bakteriobójcze,
– przeciwpasożytnicze,
– immunostymulujące.
– hemostatyczne.

Do czego wykorzystuje się liście orzecha włoskiego

źródło: canva

Wyciągi z orzecha włoskiego stosuje się w leczeniu ran, łagodzenia i leczenia czerwonki czy zatruć i problemów trawiennych. W aptekach dostępny jest roztwór wytwarzany z orzecha włoskiego. Używa się go do leczenia chorób skóry i przeziębienia.

Jak przygotować napar z liści orzecha włoskiego?

Składniki:
– 5g zmiażdżonych liści orzecha włoskiego,
– 250 ml wrzącej wody,

Przygotowanie:

Zalej liście wrzącą wodą i pozostaw na co najmniej godzinę do zaparzenia. Następnie po upływie tego czasu, odcedź liście i wypij napar.

Wywar ten sprawdzi się w takich schorzeniach jak: miażdżyca, biegunka, cukrzyca, choroby układu trawiennego.

Napar można stosować również zewnętrznie. Wystarczy namoczyć w nim wacik i przyłożyć do zmienionego chorobowo miejsca. Wspomoże leczenie trądziku i przyśpieszy gojenie się ran.

źródło: Youtube/
Iwa Ify Tv

Przeciwskazania

Przed zastosowaniem naparu z liści orzecha włoskiego dobrze jest skonsultować to z lekarzem. Szczególnie dotyczy to osób przyjmujących leki czy z wysoką krzepliwością krwi lub zakrzepowym zapaleniem żył.

Źródła: www.zonagotuje.pl