Kategorie Medycyna naturalnaPrzepisy na domowe lekiZdrowie

Dwuskładnikowa nalewka z kasztanów. To prawdziwe remedium na żylaki i obrzęki

Jesień kojarzy się z kolorowymi liśćmi, jarzębiną i KASZTANAMI. W końcu kto z nas w dzieciństwie nie robił z nich ludzików do zabawy. Jednak to nie jedyny sposób w jaki można je wykorzystać. Kasztany mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto zrobić z nich nalewkę, która będzie remedium na wiele schorzeń.

źródło: canva

Mało kto wie i wykorzystuje niesamowite właściwości kasztanów, a szkoda. W aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością, można znaleźć pojedyncze sztuki kremów lub maści z dodatkiem wyciągu z tej rośliny. Jednak jest lepszy sposób na wydobycie tego co najlepsze w kasztanach – domowa nalewka!

Kasztany – właściwości

źródło: canva

Cenne składniki posiadają nie tylko kasztany, ale również liście i kora tego drzewa. Dzięki zawartości flawonoidów i ecystyny wykazują działanie pobudzające przepływ krwi, dlatego często wykorzystywane są w maściach przeciw żylakom. Ponadto mają właściwości:

– przeciwzapalne,
– przeciwnowotworowe,
– wzmacniające naczynia krwionośne,
– antyoksydacyjne,
– rozkurczowe,
– antycellulitowe,
– zmniejszające obrzęki.

Nalewka z kasztanów

źródło: youtube.com

Skoro trwa sezon na kasztany, szkoda ich nie wykorzystać. Nalewka z tej rośliny będzie idealnym remedium na uregulowanie ciśnienia krwi czy walkę z obrzękami. Można stosować ją także zewnętrznie w przypadku bólu stawów i mięśni, oraz przy występowaniu żylaków. Pobudzi przepływ krwi i udrożni zatkane żyły.

źródło: youtube.com

Jak przygotować nalewkę z kasztanów?

Przepis na nalewkę z kasztanów jest banalnie prosty, a co więcej potrzebujesz zaledwie 2 składników.

Składniki:

– 35 sztuk kasztanów,
– wódka.

Przygotowanie:

źródło: youtube.com

Kasztany pokrój w ćwiartki i wrzuć do dużego słoja. Następnie wszystko zalej wódką tak, żeby przykryła kasztany. Zakręć dokładnie słój i wstrząśnij jego zawartością. Odstaw w ciemne i suche miejsce na około miesiąc. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i przelać do butelek.

źródło: youtube.com
Źródła: smaker.pl