×

9 ogólnodostępnych warzyw i owoców, które mają więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze

Badania wykazały, ze spożywanie witaminy C nie jest w stanie zapobiec przeziębieniom, ale za to może skutecznie zmniejszyć nasilenie niepożądanych objawów. Gdzie więc znajdziemy jej najwięcej? Utarło się przekonanie, że cytryny i pomarańcze są jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Kiedy natomiast przyjrzymy się z bliska ich wartościom odżywczym, okazuje się, że cytryny w 100 g produktu mają jej 53.0 mg, podczas gdy pomarańcze w 100 g mają. Śmiało możemy więc powiedzieć, że sok z 1 cytryny zaspokaja aż 35% dziennego zapotrzebowania.

Czy to dobry wynik? Na to pytanie odpowiedzcie sobie już sami. Jedno jest pewne. Są w naszym otoczeniu takie produkty, które sprawdzą się tutaj zdecydowanie lepiej.

Mało kto wie, że wiele produktów przewyższa cytrynę pod względem ilości witaminy C, nawet kilkunastokrotnie

W poniższym zestawieniu znajdziesz te owoce i warzywa, które są łatwo dostępne.

#1 Papryka

Czerwona, zielona czy żółta papryka zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza czy cytryna, choć jej zawartość w poszczególnych paprykach różni się od siebie. Zielona papryka ma najmniej witaminy C, podczas gdy żółta najwięcej – nawet do 16 razy więcej niż cytryna! Papryka jest także niskokaloryczna, bowiem jedna papryka to zaledwie około 40 kcal, co czyni ją idealną przekąską.

#2 Brukselka gotowana

Ile witaminy C ma brukselka? 8 małych brukselek ugotowanych to równowartość soku z aż 5 cytryn. Jeśli nie lubisz ich gorzkiego smaku, możesz bez problemu wydobyć z nich naturalną słodycz prażąc je.

#3 Brokuł

Brokuł to prawdziwy król witaminy i minerałów, również pod względem witaminy C. Zaledwie jedna szklanka surowych brokułów zawiera około 81 mg witaminy C. Oprócz tego warto zwrócić również uwagę na wysoką zawartość witaminy K, która jest odpowiada za kondycję kości i procesy krzepnięcia krwi.

#4 Kalafior

Mała główka kalafiora zawiera 5 gramów błonnika, 5 gramów białka i… 127,7 mg dawki witaminy C. Jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C.

#5 Jarmuż

Jedna filiżanka jarmużu dostarcza około 80,4 mg witaminy C, nie mówiąc już o sporej dawce zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów.

#6 Kiwi

Zaledwie dwa owoce kiwi zawierają już prawie 128 mg witaminy C. Nie bez powodu mówi się więc, że kiwi to istna bomba witaminowa. Przeprowadzono również badania, które wykazały, że regularne spożywanie kiwi reguluje procesy snu.

#7 Mango

Mango jest doskonałym źródłem witaminy A, która podobnie jak witamina C odgrywa bardzo istotną rolę w odporności. Jedno średniej wielkości mango dostarcza natomiast około 122,3 mg witaminy C, co jest równowartością 2,5 cytryn.

#8 Papaja

Papaja nie jest zbyt popularnym owocem, jednak dziś można ją kupić coraz częściej. Badania nad tym owocem wykazały, że jedzenie papai może wpłynąć pozytywnie na wygląd skóry, zatoki i kości. Jedna papaja to równowartość aż 9 cytryn pod kątem ilości witaminy C!

#9 Truskawki

Spodziewałeś się na tej liście truskawek? Okazuje się, że potrzebujemy tylko 3 truskawek, aby dostarczyć tyle witaminy C co z soku z 1 cytryny – 100 g truskawek dostarcza około 58,8 mg witaminy C.

Która z tych pozycji najbardziej Cię zaskoczyła?

Źródła: www.1mhealthtips.com
Fotografie: www.needpix.com

Może Cię zainteresować