Jeśli maluszka boli brzuszek, ma katar lub złapała go infekcja, nie ma lepszej kuracji niż te, które polecają nasze babcie. Te naturalne metody nie wywołują skutków ubocznych i nie obciążają delikatnego organizmu dziecka.

Antybiotyki, czy innego rodzaju syntetyczne leki z apteki odbijają się na zdrowiu i odporności malucha. Wtedy zaczyna się błędne koło, gdyż farmaceutyki obniżają odporność, pociecha łatwiej łapie kolejne infekcje, które znowu leczone są lekami z apteki. Organizm szybko uodparnia się na ich działanie i wzrasta potrzeba korzystania z jeszcze silniejszych środków.
Najgorszym posunięciem jest podawanie dzieciom reklamowanych lekarstw bez recepty, które często zawierających szkodliwe dla nich substancje. Maskują jedynie objawy choroby, a w dłuższej perspektywie mogą mieć poważne skutki uboczne. Reklamy w telewizji nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Babcine przepisy mogą okazać się w takich sytuacjach na wagę złota, tym bardziej że składniki często mamy pod ręką.
1. Przeziębienie
Podczas przeziębienia maluch obowiązkowo powinien dużo pić. Może to być woda niegazowana albo ziołowe herbatki z rumianku, kwiatu lipy, czarnego bzu z dodatkiem soku lub konfitury z malin. Są smaczne, rozgrzewające, wzmacniające system odpornościowy i eliminują objawy przeziębienia.
2. Kaszel

- Rozwiązaniem na kaszel jest ziołowy syrop. Aby go przyrządzić wystarczy połączyć po łyżce posiekanego imbiru, korzenia lukrecji, kwiatów dziewanny, babki lancetowatej, anyżu i kory kaliny koralowej. Składniki należy gotować w 3 szklankach wody na wolnym ogniu aż do odparowania połowy płynu. Wywar należy przecedzić i dodać do niego 100 ml gliceryny i 150 ml miodu oraz umieścić całość w butelkach z ciemnego szkła. Należy go podawać 3 razy dziennie po łyżeczce.
- Syrop z buraka. Należy odkroić górną część buraka i wydrążyć w nim dziurę, którą należy zasypać cukrem lub zalać miodem. Tak przygotowane warzywo należy wstawić do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Otrzymany syrop po ostudzeniu należy podawać 2-3 razy dziennie dzieciom powyżej 1 roku życia.
- Syrop na kaszel z cebuli. To chyba najbardziej znany domowy lek na kaszel. Wystarczy posiekać 2 cebule, zasypać je cukrem lub zalać miodem. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin w ciepłym miejscu. Syrop podawać dzieciom powyżej 2 roku życia.
3. Katar

- Herbatka z babki. połącz w równych proporcjach lukrecję, babkę lancetowatą i krwawnika. Łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku i przykryj na 10 minut. Taki napar podawaj po śniadaniu.
- Mieszanka z cynamonem. ½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soku z cytryny i 2 łyżeczki miodu wymieszać dokładnie. Podawać po ½ łyżeczki 2-3 razy dziennie dzieciom powyżej 3 roku życia.
4. Obniżanie gorączki

Gorączka jest naturalną reakcją obronną organizmu, jednak gdy jest zbyt wysoka trzeba ją zwalczyć. W tym pomogą nam:
- Kwaśne skarpetki. To bardzo stary, ale skuteczny sposób. Przegotuj 1 litr wody i dodaj do niej 1 łyżkę octu spirytusowego. Namocz w roztworze bawełniane podkolanówki i nałóż na nogi dziecka, a następnie owiń je ręcznikiem. Pozwól, aby lek działał przez 20 minut.
- Zimne kompresy. Nasącz materiał zimną wodą i przykładaj do karku i wewnętrznych stron nadgarstków.
- Napar na gorączkę. W równych ilościach zmieszaj ze sobą kwiat lipy i suszone owoce maliny. 1 łyżeczkę mieszanki zalej wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem 10 minut. Podawać 3 razy dziennie.
5. Problemy z brzuszkiem

Kleik z rumiankiem na zaparcia i biegunki: Łyżeczkę rumianku umieść w szklance i zalej wrzątkiem. Oddziel fusy i dodać do naparu 1 łyżkę zmielonych nasion babki płesznik. Mieszaj kleik i pozostawić go do napęcznienia. Gotowe remedium podawaj wraz z dużą ilością wody do popicia.
Kleik owsiany: 2 łyżki płatków owsianych gotuj w 500 ml wody przez 15 minut. Oddziel pozostałości płatków przez sitko. Przed podaniem dodać do niego świeżego soku z jabłka lub gruszki i 1 łyżeczkę miodu.
Napar z koprem włoskim na bolący brzuszek: Zaparz łyżkę kopru włoskiego w 1 szklance wody. Dla dziecka powyżej 2 roku życia możesz dodać do wywaru listek laurowy lub listek bazylii. Podawać 2 razy dziennie po ½ szklanki.