20 owoców, które mają najmniej kalorii. To one będą miały najlepszy wpływ na Twoją sylwetkę
Wszyscy wiemy, że spożywanie owoców jest niezwykle istotne w kontekście naszego zdrowia. Owoc owocowi jednak nierówny i to nie tylko pod kątem mikro- i makroskładników, ale również pod kątem kalorycznym. Które z owoców mają w sobie najmniej cukru i kalorii?
Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce to jeden z kluczowych produktów, które powinny znaleźć się na liście dobrze zbilansowanej diety każdej osoby. To one odpowiedzialne są za dostarczanie do naszych organizmów witamin, minerałów i cennego błonnika. Zaspokajają także chęć na słodycze, którym tak często niektórym z nas się oprzeć.
Spożywanie odpowiedniej ilości owoców ma działanie ochronne, przeciwdziała rozwojowi wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, chorób układu pokarmowego czy chorób układu krążenia, wspomaga walkę z nadwagą i otyłością oraz korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, paznokci, cery i włosów, a spowalnia procesy starzenia organizmu.
Ile razy dziennie jeść owoce?
Badanie przeprowadzone w 2017 roku na liczbie 2 milionów osób pozwoliło wyciągnąć odpowiednie wnioski co do ilości spożywanych owoców i warzyw dziennie. Międzynarodowy zespół ekspertów ogłosił, że każdego dnia powinniśmy jeść w sumie około 800 g owoców i warzyw (szacuje się, że najlepiej, aby owoce stanowiły 2/5 codziennej porcji warzyw i owoców), co można przeliczyć na 10 mniejszych porcji. Eksperci uważają, że gdybyśmy wszyscy stosowali się do tych wniosków, zapobieglibyśmy aż 7,8 milionom przedwczesnym zgonów rocznie!
Owoce, które mają mniej niż 60 kcal w 100 g owoców
Kaloryczność owoców (nie tylko) ma szczególne znaczenie w przypadku osób, które za cel stawiają sobie zbicie wagi. Ujemny bilans kaloryczny ma wówczas kluczowe znaczenie, dlatego zaleca się spożywanie w miarę możliwości produktów o jak najniższej kaloryczności. W przeciwnym wypadku należy ograniczać ilość spożywanych produktów do niezbędnego minimum.
- Arbuz – 30 kcal / 100 g
- Porzeczki – 31 kcal / 100 g
- Truskawki – 33 kcal / 100 g
- Melon – 33 kcal / 100 g
- Białe porzeczki – 33 kcal / 100 g
- Brzoskwinia – 39 kcal / 100 g
- Grejpfrut – 42 kcal / 100 g
- Nektarynka – 44 kcal / 100 g
- Żurawina – 46 kcal / 100 g
- Agrest – 46 kcal / 100 g
- Pomarańcza – 47 kcal / 100 g
- Śliwki – 47 kcal / 100 g
- Morele – 48 kcal / 100 g
- Wiśnie – 50 kcal / 100 g
- Ananas – 50 kcal / 100 g
- Jagody – 51 kcal / 100 g
- Maliny – 52 kcal / 100 g
- Jabłko – 52 kcal / 100 g
- Mandarynka – 53 kcal / 100 g
- Gruszka – 57 kcal / 100 g