×

20 owoców, które mają najmniej kalorii. To one będą miały najlepszy wpływ na Twoją sylwetkę

Wszyscy wiemy, że spożywanie owoców jest niezwykle istotne w kontekście naszego zdrowia. Owoc owocowi jednak nierówny i to nie tylko pod kątem mikro- i makroskładników, ale również pod kątem kalorycznym. Które z owoców mają w sobie najmniej cukru i kalorii?

Dlaczego warto jeść owoce?

Owoce to jeden z kluczowych produktów, które powinny znaleźć się na liście dobrze zbilansowanej diety każdej osoby. To one odpowiedzialne są za dostarczanie do naszych organizmów witamin, minerałów i cennego błonnika. Zaspokajają także chęć na słodycze, którym tak często niektórym z nas się oprzeć.

Spożywanie odpowiedniej ilości owoców ma działanie ochronne, przeciwdziała rozwojowi wielu chorób, w tym chorób nowotworowych, chorób układu pokarmowego czy chorób układu krążenia, wspomaga walkę z nadwagą i otyłością oraz korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, paznokci, cery i włosów, a spowalnia procesy starzenia organizmu.

Ile razy dziennie jeść owoce?

Badanie przeprowadzone w 2017 roku na liczbie 2 milionów osób pozwoliło wyciągnąć odpowiednie wnioski co do ilości spożywanych owoców i warzyw dziennie. Międzynarodowy zespół ekspertów ogłosił, że każdego dnia powinniśmy jeść w sumie około 800 g owoców i warzyw (szacuje się, że najlepiej, aby owoce stanowiły 2/5 codziennej porcji warzyw i owoców), co można przeliczyć na 10 mniejszych porcji. Eksperci uważają, że gdybyśmy wszyscy stosowali się do tych wniosków, zapobieglibyśmy aż 7,8 milionom przedwczesnym zgonów rocznie!

Owoce, które mają mniej niż 60 kcal w 100 g owoców

Kaloryczność owoców (nie tylko) ma szczególne znaczenie w przypadku osób, które za cel stawiają sobie zbicie wagi. Ujemny bilans kaloryczny ma wówczas kluczowe znaczenie, dlatego zaleca się spożywanie w miarę możliwości produktów o jak najniższej kaloryczności. W przeciwnym wypadku należy ograniczać ilość spożywanych produktów do niezbędnego minimum.

  1. Arbuz – 30 kcal / 100 g
  2. Porzeczki – 31 kcal / 100 g
  3. Truskawki – 33 kcal / 100 g
  4. Melon – 33 kcal / 100 g
  5. Białe porzeczki – 33 kcal / 100 g
  6. Brzoskwinia – 39 kcal / 100 g
  7. Grejpfrut – 42 kcal / 100 g
  8. Nektarynka – 44 kcal / 100 g
  9. Żurawina – 46 kcal / 100 g
  10. Agrest – 46 kcal / 100 g
  11. Pomarańcza – 47 kcal / 100 g
  12. Śliwki – 47 kcal / 100 g
  13. Morele – 48 kcal / 100 g
  14. Wiśnie – 50 kcal / 100 g
  15. Ananas – 50 kcal / 100 g
  16. Jagody – 51 kcal / 100 g
  17. Maliny – 52 kcal / 100 g
  18. Jabłko – 52 kcal / 100 g
  19. Mandarynka – 53 kcal / 100 g
  20. Gruszka – 57 kcal / 100 g

Który z tych owoców najczęściej trafia do Twojego żołądka?

Źródła: zdrowie.radiozet.pl, motywatordietetyczny.pl

Może Cię zainteresować