×

5 produktów z grupy „super żywności”, która w nadmiarze może zaszkodzić. Wszystko ma swój umiar

Termin superfood jest wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego. Charakteryzuje się ona niską kalorycznością i bogactwem w składniki odżywcze, których ilość i jakość ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w 1998 roku do… promocji bananów. Czy ze względu na zdrowotne właściwości produktów z grupy superfood możemy jeść je bez ograniczeń? Odpowiedź jest krótka – NIE.

Jak mówi stare powiedzenie: „wszystko z umiarem”. Choć ciężko w to uwierzyć, spożywanie żywności superfood w dużych ilościach może być tak samo niebezpiecznie, jak spożywanie niezdrowego jedzenia.

5 produktów z grupy „super żywności”, która w nadmiarze może zaszkodzić. Wszystko ma swój umiar

#1 Nadmiar brokułów może podrażniać jelita

Kubek surowych brokułów zawiera zaledwie 31 kalorii, 6 gramów węglowodanów i 0,3 grama tłuszczu. Brokuły są bogate w błonnik, białko, witaminę C, potas oraz inne witaminy i minerały. Przeprowadzono badania, które wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości brokułów i innych warzyw krzyżowych (jarmuż, kalafior, kapusta i brukselka) może powodować podrażnienie jelita lub powodować gazy. Wykazano również, że przejadanie się brokułami i innymi warzywami krzyżowymi ma negatywny wpływ na osoby przyjmujące leki na serce i rozrzedzające krew ze względu na wysoką zawartość witaminy K.

#2 Nadmiar łososia może rozrzedzać krew

Łosoś jest bardzo dobrym źródłem białka i kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu stanów zapalnych organizmu. 100 gram łososia pokrywa blisko 30% dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby dorosłej na białko. Wiele osób nie wie jednak, że nadmierne spożywanie kwasów omega-3 może mieć negatywny wpływ na liczbę płytek krwi, a nawet rozrzedzać krew. Ponadto badania wykazały, że spożywanie zbyt dużej ilości ryb, w tym łososia, może zwiększyć poziom rtęci we krwi. W przeciwieństwie do dzikiego łososia, wykazano, że łosoś hodowlany dostarcza prawie dwukrotnie więcej tłuszczu i kcal.

#3 Nadmiar cynamonu może zatruć organizm

Cynamon znajduje się w gronie produktów superfood przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i wiele właściwości leczniczych: skutecznie obniżania poziomu cukru we krwi, redukuje stany zapalne, a także zapobiega chorobom serca. Nic więc dziwnego popularna przyprawa do szarlotki jest uważana za jedną z najlepszych, dostępnych przypraw. Pomimo tych wszystkich korzyści zdrowotnych, ilość spożywanego cynamonu musi być monitorowana. Osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż jedną łyżeczkę cynamonu dziennie. Badania wykazały, że zbyt dużo ilość cynamonu może być toksyczna z powodu zawartej w nim kumaryny. Kumaryna jest szczególnie niebezpieczna dla osób z problemami z wątrobą. Spożywana w większych ilościach może  prowadzić do uszkodzenia wątroby. Co więcej istnieją różne rodzaje cynamonu z różnymi poziomami kumaryny. Zwracaj na to uwagę.

#4 Nadmiar awokado może sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej

Awokado zyskało w ostatnich latach ogromną popularność, a wszystko ze względu na właściwości odżywcze. Jedna porcja awokado stanowi jedną czwartą zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę K, jedną piątą naszego zapotrzebowania na kwas foliowy i jedną dziesiątą naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ten wyjątkowy, tłusty owoc jest również bogaty w kwasy omega-3 i błonnik. Jest jednak pewne „ale”… Zbyt duże ilości awokado mogą prowadzić do zapalenia, wzdęć i rozstroju żołądka. Ponadto ze względu dużą zawartość tłuszczy, awokado jest bardzo kaloryczne, a co za tym idzie, może prowadzić do przyrostu masy ciała. Jeśli planujesz włączyć awokado do swojego codziennego planu posiłków, eksperci zalecają spożywanie 50 gramów lub około jednej trzeciej do połowy awokado dziennie. Tego się trzymajmy.

#5 Nadmiar zielonej herbaty może powodować bóle

Zielona herbata została uznana za jeden z najzdrowszych napojów na świecie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Udowodniono, że przeciwutleniacze zawarte w zielonej herbacie zmniejszają ryzyko raka i chorób serca, spalają tłuszcz i poprawiają funkcjonowanie mózgu. Chociaż zielona herbata niesie za sobą niezliczone korzyści, nadmierne jej ilości mogą wywoływać negatywne skutki uboczne, szczególnie ze względu na wysoką zawartość kofeiny.

Źródła: brightside.me
Fotografie: Wikimedia Commons (miniatura wpisu), commons.wikimedia.org

Może Cię zainteresować