Kategorie Zdrowie

Myjąc mięso przed gotowaniem lub pieczeniem popełniasz błąd. Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Zdecydowana większość z nas po zakupie mięsa myje je pod bieżącą wodą, aby zmyć z niego wszelki zanieczyszczenia i bakterie. Prawda jest taka, że nie jest to konieczne, a wręcz może być niebezpieczne, zwłaszcza w przypadku drobiu. Jak to wytłumaczyć? W jaki sposób taka praktyka miałaby nam zaszkodzić?

Mycie mięsa przed gotowaniem

Przede wszystkim mycie mięsa pod bieżącą wodą wcale nie oczyszcza go dokładnie z bakterii, a przecież o to nam chodzi. Co więcej, mycie mięsa może częściowo pozbawić je smaku, a przecież tego byśmy nie chcieli.

mycie mięsa
Flickr

Druga strona medalu jest taka, że myjąc mięso pod bieżącą wodą nie zwracamy uwagę na wodę, która rozpryskuje się wokół zlewu. Problem pojawia się, kiedy w okolicach zlewu leżą inne produkty, jak np. warzywa czy owoce czy inne składniki, z których będziesz przygotowywać obiad. Jeśli zanieczyszczenia i bakterie dostaną się na leżące w pobliżu produkty, może to prowadzić do zakażenia. Oczywiście, można umyć mięso bez chlapania wodą na wszystkie strony, a następnie włożyć je do lodówki. Niewiele to jednak da, a wręcz przeciwnie, może jeszcze bardziej zaszkodzić. Bakterie mają się świetnie, kiedy czują wilgoć, a chłód panujący w lodówce wcale nie musi im przeszkadzać w namnażaniu się. Nie bez powodu zaleca się więc, aby drób czy steki były suche, kiedy zamierzamy umieścić je w chłodziarce.

mycie mięsa
Pixinio

Bakterie na mięsie

Szczególnie niebezpieczny pod wym względem jest mięso kurczaka czy indyka. To właśnie na drobiu najczęściej znajdują się bakterie salmonelli, listerii, E. coli czy niebezpieczna zwłaszcza dla dzieci i osób starszych Campylobacter.Zarażenie się bakterią grozi biegunką, wymiotami, bólem brzucha, a w skrajnych przypadkach, zwłaszcza u osób z obniżoną odpornością, może prowadzić nawet do sepsy.

Myjąc mięso przed gotowaniem lub pieczeniem popełniasz błąd. Możesz sobie poważnie zaszkodzić
maxpixel

Na uwagę zasługuje również fakt, że bakterie są dzisiaj znacznie odporniejsze na antybiotyki niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu, a to za sprawą różnego rodzaju „ulepszaczy”, które są podawane zwierzętom za życia.

Jak pozbyć się z mięsa bakterii?

Jak więc zminimalizować ryzyko zakażenia się bakterią, skoro mycie mięsa na niewiele się zdaje, a nawet może nam zaszkodzić? Rozwiązanie jest proste. Wystarczy sama obróbka termiczna. Gotowanie, pieczenie czy smażenie mięsa t to wszystko, czego potrzebujesz, aby uniknąć kłopotów. Zadbaj jedynie o to, aby mięso było dogotowane/dopieczone.

Źródła: www.fakt.pl
Fotografie: www.flickr.com