„Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia” – na pewno słyszałeś to wiele razy. A czy słyszałeś, co dzieje się z Twoim ciałem, kiedy na śniadanie jesz płatki owsiane?

Jak się okazuje to super ziarno jest zdrową odżywczą potęgą, która kryje się za matowym wyglądem
Przez ponad dwa tysiące lat ludzie nauczyli się uprawiać i zbierać owies jako źródło pożywienia i lekarstw. W medycynie owsianka była i jest używana do leczenia skóry, chorób jelit, problemów nerwowych i dolegliwości związanych z macicą.
Niektóre schorzenia, na przykład dna moczanowa, nie mogą codziennie korzystać z diety opartej na owsiance. Jeśli masz bieżące problemy zdrowotne, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed wprowadzeniem zmiany w diecie.

Owsianka to pełne ziarno, które daje 13 gramów białka w jednej małej porcji (pół kubka). Jedna mała porcja miseczki owsianej daje prawie 100% zalecanego dziennego spożycia manganu
Owsianka ma również wiele przeciwutleniaczy, w tym witaminę E, tokotrieonole, selen, kwasy fenolowe i kwas fitynowy. Inne składniki odżywcze zapewniane przez codzienną porcję owsianki obejmują witaminę B1, biotynę, molibden, fosfor, miedź i magnez wśród wielu innych składników odżywczych.
Jedną z najlepszych zalet codziennego jedzenia owsianki jest ta, że może ona pomóc w zapobieganiu otyłości i przybieraniu na wadze
Wynika to z uczucia sytości lub zaspokojenia głodu, który daje owsianka.
Co jeszcze wspaniałego potrafi owsianka?
Po pierwsze, płatki owsiane zapewniają doskonałą energię niskiego poziomu przez dłuższy czas. Oznacza to, że dostarczą Ci energii, która nie wyczerpie się w ciągu pół godziny!
Po drugie, płatki owsiane dostarczają błonnika, który utrzymuje żołądek sytym przez długi czas.
Niski wpływ glikemii zapewnia dobre źródło energii w godzinach porannych, bez gwałtownego wzrostu lub spadku poziomu cukru we krwi
Oprócz pomagania w odchudzaniu, traceniu tkanki tłuszczowej i zapobieganiu przejadaniu, płatki owsiane zapewniają pewne znaczące korzyści zdrowotne:
– obniżają poziom cholesterolu
– zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
– zmniejszają ryzyko niewydolności serca
– stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejsz ryzyko cukrzycy typu 2
– są doskonałym źródłem błonnika, który chroni przed rakiem piersi
– są bezpieczną alternatywą zboża dla chorych na celiakię lub tych, którzy unikają glutenu w swojej diecie

Jeżeli nie jesteś miłośnikiem owsianki, spróbuj dodać płatki do koktajlu lub ulubionego jogurtu
Dodaj trochę owsa do regularnych przepisów. Możesz upiec z niego babeczki, a nawet ciasteczka!