Im mniej śpisz, tym… gorzej się odżywiasz. Naukowcy zauważyli niepokojącą zależność
Jak mawia klasyk, „jak się pościelisz, tak się wyśpisz”. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że popularne przysłowie należałoby nieco zmodyfikować. Zmodyfikować o wybory żywieniowe w ciągu dnia. Okazuje się, że im mniej śpimy, tym gorzej się odżywiamy. Do takich wniosków doszli naukowcy z Ohio State University. Wyniki ich wieloletnich badań opublikowano łamach „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”.
Śpisz poniżej 7 godzin/dobę? Istnieje spore prawdopodobieństwo, że w ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski
Niedobór snu, tzn. spanie poniżej 7 godzin na dobę, może sprawić, że w ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe jedzenie w postaci fast foodów i innych niezdrowe przekąski, zwłaszcza słodycze. To wnioski naukowców Ohio State University, którzy przeprowadzili trwające 11 lat badanie w ramach projektu National Health and Nutrition Examination Survey. Badanie zostało przeprowadzone na grupie blisko 20 tys. Amerykanów w wieku od 20 do 60 lat.
Jak to wytłumaczyć? Uzasadnienie wspomnianej zależności wydaje się być oczywiste. Badacze zauważyli, że im mniej śpimy, tym częściej organizm wysyła nam sygnał, by jak najszybciej uzupełnić energie niezbędną do dalszego czuwania. Stąd też rodzi się w nas potrzeba skonsumowania „śmieciowego jedzenia”, które powoduje szybki wyrzut insuliny i pobudzenie organizmu – niestety bardzo często tylko krótkotrwałe.
Nawet jeśli powstrzymamy się przed objadaniem nocą, w ciągu dnia będziemy mieć ochotę na niezdrowe, bardzo często wysokokaloryczne, bogate w węglowodany produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, co nie może nie odbić się na naszym zdrowiu. Nadmiar wysokoprzetworzonych produktów nie ma dobrego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani na nasz wygląd.
Spójrzmy na liczby… Okazało się, że bardzo niewielki współczynnik osób, które spały mniej niż siedem godzin, nie spożywało niezdrowych produktów. Blisko 95% sypiających krócej osób przynajmniej raz dziennie sięgało po niezdrową przekąskę, podczas gdy 50% spożywanych przez nich kalorii pochodziło z pokarmów typu fas food, frytek, precli, ciastek i słodzonych napojów gazowanych.
Im dłużej nie śpimy, tym więcej mamy okazji do podjadania. W nocy spożywane przez nas kalorie najczęściej pochodzą z niezdrowych przekąsek i słodyczy, które zwiększają ryzyko chorób przewlekłych – wyjaśnia prof. Christopher Taylor, jeden z głównych autorów badania
Choć nie są to badania, które zostały przeprowadzone w Polsce, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyniki byłyby zbliżone.
Wniosek nasuwa się sam. Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo lub zrzucić dodatkowe kilogramy, w pierwszej kolejności zadbaj o swój sen. Im bardziej wypoczęty będziesz, tym mniejsza będzie Twoja ochota na niezdrową, wysokokaloryczną żywność.