Zaleca się, aby dla dobrej jakości snu nie pić bezpośrednio przed położeniem się do łóżka, a przynajmniej ograniczyć objętość wypijanych napojów. Wśród wszystkich płynów są jednak takie, dzięki którym noc minie spokojniej jak nigdy wcześniej. Taką miksturą jest chociażby tzw. mleko księżycowe znane już przez nasze babcie. Efekty przyjdą szybciej, niż mogłoby Ci się wydawać.
Mleko księżycowe – co to takiego?
Mleko księżycowe, z ang. moon milk, to mleczy napój o korzennym smaku, który nie tylko świetnie smakuje, wygląda – występuje w delikatnych, pastelowych kolorach – ale także i przede wszystkim ma zbawienne właściwości dla naszego zdrowia.

Mleko księżycowe jest doceniane przez wiele osób za swoje wyciszające właściwości, przez co doskonale nadaje się do picia niedługo przed snem. Z powodzeniem redukuje stres, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i łagodzi objawy zmęczenia przed snem.W okresie jesienno-zimowym szczególnie cenna jest jego zdolność do zwiększania odporności i skutków przemęczenia, dlatego warto pić je każdego dnia. Co więcej, dodatek przypraw w moon milk sprawi, że przyjemny aromat będzie unosił si ew pomieszczeniu jeszcze przez wiele godzin. Czy można chcieć czegoś więcej?
Wszystkie we właściwości sprawiają, że mleko księżycowe cieszy się zwłaszcza w ostatnim czasie bardzo dużą popularnością, choć tak naprawdę… znały je już nasze babcie! Być może jako dziecko dostawałeś/aś podobne mleko do łóżka, najczęściej z dodatkiem miodu i odrobiną krzepiącego masła?

Jak przygotować mleko księżycowe?
Istnieje wiele receptur na przygotowanie mleka księżycowego. Każda z nich nieco się od siebie różni zarówno pod kątem działania jak i zalet. W tym artykule postawiliśmy na mleko księżycowe, które ułatwia zasypianie i świetnie smakuje. Jego zaletą jest to, że niezbędne do przygotowania mikstury składniki kupisz niemal w każdym sklepie. Dasz się skusić?

Oto czego będziesz potrzebować do przygotowania lawendowego mleka księżycowego.
Składniki:
- szklanka mleka
- 100 ml wody
- cynamon
- kurkuma
- odrobina kardamonu
- szczypta pieprzu
- goździk
- łyżeczka miodu
- łyżeczka masła

Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko oraz wodę.
- Dodaj wszystkie przyprawy wedle uznania.
- Zaczekaj aż mleko zacznie wrzeć, wtedy zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 10 minut – uważaj, aby mleko się nie przypaliło.
- Po 10 minutach dodaj do mleka odrobinę masła, wymieszaj i przecedź.
- Gorący napój przelej do kubka i ciesz się jego smakiem i niezwykłymi właściwościami.