Mężczyzna przez 17 lat nie wiedział co wywołuje alergię. Okazało, że jadł to codziennie
Warzywa powinny być podstawowym składnikiem każdego dania. Są bardzo bogate w cenne składniki i posiadają niewiele kalorii. A co w przypadku, gdy ktoś jest na nie uczulony?
Człowiek, który jest uczulony na warzywa
36-letni Amerykanin przez 17 lat borykał się z wieloma ciężkimi objawami. Za każdym razem gdy spożył marynowane warzywa, pomidory lub bakłażany odczuwał nudności, był skrajnie zmęczony, miał gorączkę a czasami nawet wymiotował. Potem na jego ciele pojawiała się czerwona wysypką, obejmującą szyję, klatkę piersiową, wewnętrzną stronę ramion i ud. Zwykle znikała w ciągu 24-36 godzin. Wraz z wysypką pojawiły się skurcze żołądka, ból gardła i biegunka. Te objawy utrzymywały się około dwóch dni, ale od czasu do czasu pojawiał się również pulsujący ból głowy, który trwał tydzień.
Innymi objawami, które pojawiły się przez cały czas, były zgaga, drgania mięśni, kichanie oraz senność i zapach dymu po jedzeniu.
Nie tylko warzywa powodowały, że mężczyzna doznawał reakcji alergicznej, ale również pizza, owoce morza, sery, wino i niektóre wędliny.
36-latek musiał długo czekać, zanim ostatecznie zdiagnozowano u niego ciężką alergię na histaminę. Lekarze twierdzą, że jest pierwszym znanym pacjentem, który tak dotkliwie odczuwał reakcje po zjedzeniu niektórych pokarmów, w tym warzyw.
Histamina jest produkowana przez ludzki organizm. Pełni szereg istotnych funkcji w ciele człowieka. Uwalniana jest pod wpływem w różnego rodzaju czynników tj. zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki czy kontaktu z alergenem. Można ją również znaleźć w wielu popularnych produktach spożywczych np. pomidorach, bakłażanach, kiszonkach, truskawkach, serze, owocach morza, czy produktach pszenicznych.
Typowym posiłkiem wywołującym u mężczyzny atak alergiczny była zupa rybna z winem.
Lekarze przepisali mężczyźnie leki przeciwhistaminowe, aby złagodzić objawy. Jednak dopiero dieta niskohistaminowa spowodowała, że dolegliwości zniknęły całkowicie.
Większość ludzi może bez problemu spożywać pokarmy bogate w histaminę, ale około 1 procent światowej populacji nie toleruje tej substancji.