8 powodów, dla których powinniśmy jeść masło orzechowe. Nie pomijaj go w swoim jadłospisie
Masło orzechowe to produkt, którego nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Jest bowiem bohater w witaminy, minerały zdrowe tłuszcze i pierwiastki, których domaga się ludzki organizm. Przechodząc już do konkretów, poznaj powody, dla których warto jeść masło orzechowe każdego dnia.
#1 Zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwór piersi
Naturalne białka i tłuszcze zawarte w orzeszkach ziemnych mogą znacznie zmniejszyć ryzyko chorób piersi, w tym chorób nowotworowych. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Breast Cancer Research Foundation i US National Institute of Health. Codzienne spożywanie masła orzechowego ma pozytywny wpływ na ciało, a w szczególności piersi. Jeśli wiec nie jesteś na nie uczulony, koniecznie wprowadź je do swojej diety.
#2 Wspomaga utratę masy ciała
Masło orzechowe to przede wszystkim tłuszcze. Z tego też powodu wiele osób usnęło je ze swoich planów dietetycznych, ponieważ uważają je za zbyt tłuste, co mogłoby przyczynić się do wzrostu masy ciała. Tymczasem okazuje się, że nic bardziej mylnego. Masło orzechowe jest doskonałym źródłem białka, błonnika i innych składników odżywczych. Co więcej, nie podnosi poziomu cukru we krwi, a spożywaniu kilku łyżek masła orzechowego w tygodniu może prowadzić do redukcji masy ciała.
#3 Obniża poziom stresu
Masło orzechowe zawiera sterol rośliny, który jest odpowiedzialny za normalizację poziomu hormonu stresu zwanego kortyzolem. Zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, żelazo, magnez, wapń i witamina C uzupełniają niedobór tych pierwiastków w organizmie, dzięki czemu poczujesz się lepiej.
#4 Wspomaga pamięć i pracę mózgu
Witamina E, cynk, magnez i niacyna zawarte w orzechach wspomagają pracę mózgu. Witamina E dodatkowo poprawia pamięć, co jest szczególnie istotne w przypadku osób starszych. Niektórzy uważają nawet, że pomaga złagodzić objawy choroby Alzheimera. Zadbaj więc o to, aby w domu Twoich dziadków nigdy nie zabrakło słoika z masłem orzechowym.
#5 Wspomaga regeneracje mięśni
Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jako produkt przed i po treningowy. Tłuszcze i węglowodany zawarte w maśle orzechowym dodadzą Ci energii, która pozwoli Ci wykonać cały plan treningowy. Warto mieć również na uwadze, że masło orzechowe jest bogate w potas, który odgrywa kluczową rolę podczas regeneracji zmęczonym mięśni. Ponadto może zapobiegać bólom mięśni i skurczom, dzięki czemu Twój trening będzie przebiegał bez żadnych zakłóceń.
#6 Reguluje ciśnienie krwi
Potas zawarty w maśle orzechowy nie tylko odgrywa kluczową rolę podczas regeneracji mięśni, ale także reguluje, a właściwie obniża ciśnienie krwi. Proces ten jest wspomagany przez magnez, który zawierają w sobie orzeszki ziemne.
#7 Zmniejsza ryzyko zachorowalności na cukrzycę
Orzechy ziemne są bogate w tłuszcze. Należy jednak pamiętać, że są to w szczególności tłuszcze nienasycone, które są odpowiedzialne za stabilizację poziomu insuliny i glukozy. Badania przeprowadzone w Harvard University wykazały, że kobiety, które regularnie spożywały masło orzechowe, były o 21% mniej narażone na zachorowanie na cukrzycę niż kobiety, które nigdy masła orzechowego nie jadły.
#8 Wpływa na jakość snu
Aminokwasy zawarte w orzeszkach ziemnych zwane tryptofanem pobudzają produkcję melatoniny i serotoniny, a więc hormony sprzyjające regeneracji, co przekłada się na jakość snu.