×

Polacy kupują więcej margaryny niż masła. Robią wielki błąd

Masło czy margaryna? Który z tych produktów jest zdrowszy? Warto w końcu poznać odpowiedź.

Masło to nic innego jak składnik wytwarzany przez ubitą śmietanę

Używamy go głównie jako tłuszczu do smażenia i do smarowania kanapek bądź do składów sosów, ciast i ciastek. Masło składa się głównie z tłuszczów nasyconych, które są odpowiedzialne m.in. za zwiększenie ryzyka chorób serca.

Natomiast margaryna to żywność przetworzona, która ma smakiem przypominać masło

Nie wszystkie, ale większość margaryn wytwarzana jest z olejów roślinnych. To one zawierają wielonienasycone tłuszcze odpowiedzialne za powodowanie cholesterolu.

Jak widać, masło i margaryna nie są do końca zdrowe, ale nie można im odmówić pewnych plusów. Oto i one:

Masło może dostarczać pewne ilości witaminy K2 odpowiedzialnej za zdrowie kości

Ważne jest jednak, by było to masło pochodzące od krów karmionych trawą, a nie od tych karmionych zbożem.

Natomiast korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem margaryny zależą od rodzaju olejów roślinnych i sposobów ich przetwarzania

Dietetycy mają jednak sceptyczne podejście zarówno do masła, jak i do margaryny. Zalecają, by z rozwagą korzystać z tych dwóch produktów lub by poszukać ich w najlepszej jakości.

Jeżeli wolisz margarynę, poszukaj marki, która produkuje margarynę beztłuszczową i wybierz produkt wykonany ze zdrowych olejów, chociażby oliwa z oliwek.

Jeśli preferujesz masło, poszukaj produktu, gdzie na opakowaniu zaznaczona jest informacja, że pochodzi ono od krów karmionych trawą.

Jak widzisz, nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który produkt jest zdrowszy. Musisz sam podjąć decyzję sugerując się powyższymi podpowiedziami.

Może Cię zainteresować