Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

6 powodów, dla których warto zastąpić zwykłe masło masłem klarowanym

Masło klarowane to produkt, który doskonale nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Bez obaw może być używane przez osoby uczulone na białka mleka, np. kazeinę oraz z nietolerancją laktozy. . Zalet spożywania i korzystania z tego typu masła jest jednak znacznie więcej. Dlaczego więc warto mieć je w swojej kuchni?

Masło klarowane

Masło klarowane wywodzi się z terenów Azji (w Indiach określa się je mianem „ghee”), Bliskiego Wschodu i Afryki. Co ciekawe, od tysięcy lat jest wykorzystywane w medycynie ajurwedyjskiej jako środek leczniczy.W Polsce w ostatnich dziesięcioleciach korzystano głównie z masła roztapianego. Dziś jednak zdecydowanie więcej osób sięga właśnie po masło klarowane. Masło oczyszczone dzięki poddaniu go procesowi ogrzewania, co ma na celu samoistne oddzielenie wszelkich zanieczyszczeń od reszty substancji.

Wikimedia Commons

Właściwości masła klarowanego

Po odparowaniu wody i usunięciu zanieczyszczeń otrzymane w ten sposób masło klarowane staje się świetnym tłuszczem do smażenia. Przede wszystkim temperatura, w którym tłuszcz zaczyna się palić i staje się dla nas szkodliwy, ponieważ dochodzi do wytwarzania toksyn, jest znacznie wyższa niż w przypadku tradycyjnego masła – wynosi 252 stopnie Celsjusza. W konsekwencji masło klarowane będzie bardzo dobrze nadawać się więc chociażby do długotrwałego smażenia w głębokim tłuszczu.

Ghee | Mondo Del Gusto | Flickr
Flickr

Dlaczego warto spożywać masło klarowane

Aktualne zalecenia żywieniowe rekomendują ograniczenie spożycia tłuszczu do około 30% energii z diety. Zaleca się również korzystanie z tłuszczów/olejów roślinnych (wyjątek stanowią oleje tropikalne, jak olej palmowy i kokosowy). I choć masło klarowane jest zaliczane do tłuszczów zwierzęcych (tłuszcz mleczny), jest postrzegane jako wyjątkowo zdrowe. jest źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminy A, witaminy D, witaminy E i witaminy K.

File:Švédský koláč naruby 904 (cropped).JPG - Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

6 powodów, dla których warto mieć w domu masło klarowane i z niego korzystać. Wyjdzie Ci to na zdrowie!

  1. Zmniejsza ryzyko chorób serca – masło klarowane jest bogate w kwas linolowy, który zwalcza blaszkę miażdżycową, czynniki rakotwórcze i cukrzycę. Śmiało można więc powiedzieć, że jest to produkt, który zapewnia swego rodzaju ochronę przez chorobami sercowo-naczyniowymi.
  2. Wysoki punkt palenia – o tym było wspominane już wcześniej. Podsumowując masło klarowane podczas smażenia w wysokiej temperaturze nie rozpada się na wolne rodniki (ma wyższy poziom palenia niż zwykłe masło) w przeciwieństwie do innych olejów, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
  3. Sprzyja utracie masy ciała – masło klarowane jest bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, które zapobiegają nowotworom i sprzyjają odchudzaniu.
  4. Poprawia trawienie – bakterie jelitowe przekształcają błonnik w jednonienasycony kwas mlekowy. Kwas mlekowy, który zdaniem badaczy zmniejsza stany zapalne i naprawia ścianę błony śluzowej.
  5. Poprawia kondycję skóry – spożywanie masła klarowanego ma pozytywny wpływ na wygląd i kondycję skóry m.in. poprzez doskonałe nawilżenie.
  6. Obniża poziom cholesterolu – masło klarowane jest bogate w kwas palmitynowy. Kwas, który znany jest z tego, że zapobiega zapychaniu się tętnic.

Przepis na masło klarowane

Klarowane masło można dziś kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. Najczęściej jest sprzedawane w 500-gramowych opakowaniach. Jest jednak droższe od tego „tradycyjnego”, dlatego też wiele osób postanawia przygotować je samodzielnie.

6 powodów, dla których warto zastąpić zwykłe masło masłem klarowanym
Flickr

W tym celu należy umieścić masło w garnku i gotować na małym ogniu do momentu, aż masło osiągnie płynną konsystencję – im więcej masła, tym dłużej będzie trwał cały proces. Przy 500 g zwykle wystarcza 15-20 minut gotowania, a przy 1 kg 30-40 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik. Następnie należy zebrać delikatnie białkową pianę powstałą na powierzchni. Powtarzać czynność, aż powierzchnia tłuszczu będzie zupełnie czysta, po czym pozostawić na godzinę, aż cząstki stałe opadną na dno. Następnie powoli przelewany płynne masło do innego naczynia tak, aby warstwa białka zebrana na dnie nie przedostała się do drugiego naczynia. Tak przygotowane masło pozostawić do stężenia, pokroić w kawałki, zawinąć w papier i przechowywać w lodówce nawet do 15 miesięcy! Możesz mieć przy tym pewność, że tak przygotowane masło nie zjełczeje i zachowa swoją świeżość.

Źródła: zdroweporadniki.pl