Kategorie KoronawirusZdrowie

Naukowcy obliczyli przybliżoną masę wszystkich cząsteczek wirusa SARS-CoV-2, który infekuje ludzi

Gdyby wszystkie cząsteczki wirusa SARS-CoV-2, które krążyły w ludzkich organizmach na całym świecie, zostały zebrane w jednym miejscu, ważyłyby gdzieś pomiędzy wagą średniej wielkości jabłka a wagą małego dziecka. Do takich wniosków doszli naukowcy. Wyniki ich badań zostały opublikowane 3 czerwca w magazynie Proceedings of the National Academy of Sciences.

Badanie

Według oficjalnych statystyk, COVID-19 zainfekował na świecie ponad 174 miliony ludzi, z czego blisko 3,75 miliona zmarło.

Aby obliczyć, ile wirusa może mieć średnio w sobie każda zarażona osoba, naukowcy posilili się wcześniejszymi badaniami na zakażonych wirusem małpach. Na podstawie zgromadzonych danych proporcjonalnie wyliczyli liczbę cząsteczek wirusa, która może zgromadzić się w tkankach ludzkich.

masa wirusa sars-cov-2
Pixabay

Z wcześniejszych obliczeń opartych na średnicy wirusa badacze wiedzieli już, że każda cząsteczka wirusa ma masę 1 femtogramu (10−15 g). Korzystając z masy każdej cząsteczki i liczby oszacowanych cząsteczek, obliczyli, że każda osoba w szczytowym momencie infekcji ma w sobie około 1 do 10 mikrogramów cząsteczek wirusa. Jest jednak jedno „ale”… Badacze zauważyli dużą zmienność w liczbie cząsteczek wirusa wśród zakażonych osób. Oznacza to, że niektóre zarażone osoby mogą mieć miliony razy więcej cząsteczek wirusa niż inni – stąd rozbieżność w wynikach końcowych.

masa wirusa sars-cov-2
The University of Hong Kong

Reasumując badacze oszacowali, ze wszystkie wirusy SARS-CoV-2, które do tej pory zainfekowały ludzi na całym świecie, mają łączną masę od 0,1 kilograma do nawet 10 kilogramów.

Patrząc z szerszego kontekstu historycznego, z punktu widzenia dźwigni, bomba atomowa to mniej niż 100 kg materiału rozszczepialnego. Całkiem niedużo, a jednak potrafi dokonać ogromnych zniszczeń. Podobnie jest w przypadku bardzo niewielkich wirusów, które za sprawą dźwigni sieją spustoszenie na całym świecie świecie – podkreśla autor badania Ron Milo, profesor na Wydziale Roślin i Nauk o Środowisku na Weizmanna Institute of Science w Izraelu i współautor Ron Sender, doktorant w laboratorium Milo

__________________________

*zdjęcia mają charakter poglądowy

Źródła: www.sciencealert.com
Fotografie: The University of Hong Kong