Małgosia Rozenek-Majdan podzieliła się swoim jadłospisem. To jemu zawdzięcza swoją figurę
Małgorzata Rozenek-Majdan to bez dwóch zdań jedna z najbardziej charakterystycznych i znanych osobistości polskiego show-biznesu. Można jej nie lubić, ale jedno trzeba jej przyznać – ma piękną figurę! Figurę, którą zawdzięcza przede wszystkim treningom i zmianom w swoim jadłospisie. O jakich zmianach mowa? My już wiemy! Celebrytka podzieliła się bowiem swoimi dietytycznymi trikami i przykładowym jadłospisem.
Dieta Małgorzaty Rozenek-Majdan
Gdy odstawiłam mięso, zaczęłam uważniej przyglądać się swojej diecie, można powiedzieć, że po odstawieniu mięsa kolejnym naturalnym dla mnie krokiem było wykluczenie przetworzonego cukru z diety oraz stopniowe ograniczenie nabiału – napisała Małgosia Rozenek-Majdan
Małgosia przedstawiła także korzyści płynące z wykluczenia z diety mięsa i przetworzonego cukru. Zaznaczyła, że rezygnując z mięsa nie spożywamy konserwantów i antybiotyków. Poza tym dieta wegetariańska jest bogatsza w błonnik, magnes potas i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, a jak wiadomo im więcej witaminy, tym lepszy wygląd skóry i włosów.
Każdy dzień rozpoczynam od szklanki wody z cytryną. Następnie do śniadania zawsze pije kawę z mlekiem roślinnym. Gdy nie mam czasu zjeść śniadania w domu, to korzystam z gotowych owsianek. Wystarczy zalać je wrzątkiem. Wybieram te z prostym składem i bez dodatkowej zawartości cukru. Jest to szybka i łatwa alternatywa do ciepłego śniadania. W czasie dnia wypijam ok. 2 litrów wody. Podczas chłodniejszych miesięcy wspomagam się korzenną herbatą oraz ciepłą wodą z imbirem i cytryną. Po godzinie 18:00 nie spożywam owoców, a ostatni posiłek jem ok.19:00. Nie wiem, czy te nawyki mają jakieś naukowe przełożenie, ale ja stosując się do tych zasad po prostu lepiej się czuje:)
Jak przedstawia się dieta Małgosi Rozenek-Majdan
Poniedziałek
- Śniadanie: tost pełnoziarnisty z awokado (kupuję zwykły chleb żytni, a nie tostowy)
- II Śniadanie: koktajl warzywny
- Obiad: krem z cukinii posypanym prażonymi ziarnami słonecznika
- Przekąska: garść orzechów
- Kolacja (spożywana do godziny 19.00): sałatka z komosą i ciecierzycą
Wtorek
- Śniadanie: omlet z pomidorami
- II Śniadanie: zielony koktajl imbirowy
- Obiad: rosół wegański (zamiast mięsa dodaje większą ilość włoszczyzny)
- Przekąska: daktyle (moja alternatywa zamiast deseru)
- Kolacja: amarantus z warzywami, suszonymi pomidorami i orzechami
Środa
- Śniadanie: jaglanka z owocami
- II Śniadanie: czerwone smoothie z buraka
- Obiad: wegańska pomidorowa (na bazie rosołu, dodaję passatę pomidorową i rozgniecione marchewki)
- Przekąska: hummus z surową marchewką
- Kolacja: sałatka z pieczonych batatów z ciecierzycą
Czwartek
- Śniadanie: kanapki z pasztetem z ciecierzycy
- II Śniadanie: koktajl bananowo-pomarańczowy z dodatkiem spiruliny
- Obiad: miso ramen
- Przekąska: pieczony kalafior z orzechami
- Kolacja: sałatka z batatów i tofu
Piątek
- Śniadanie: kardamonowa owsianka
- II Śniadanie: pieczone jabłka z cynamonem
- Obiad: złota zupa z soczewicy z dodatkiem sera feta
- Przekąska: koktajl z jarmużu, pomarańczy i marchwi
- Kolacja: wegetariański pad thai
Małgosia Rozenek-Majdan dodała także, że zdaje sobie sprawę z tego, że w jej diecie jest nabiał, ale stopniowo go wyklucza. Udaje jej się do poprzez zastępowanie go alternatywami roślinnymi. Co więcej, ryby kupuje sporadycznie, a twarogi w sklepach z ekologiczną żywnością.