×

Co dzieje się w żołądku, kiedy zjesz zupkę instant? Jest niezwykle szkodliwa!

Jako studenci czy zwykli zapracowani ludzie, niezależnie od tego, skąd pochodzimy, wszystkich nas łączy jedna rzecz, a mianowicie ulubione i szybkie jedzenie: zupki chińskie.

Reklama

Jest to najszybszy, najtańszy i najłatwiejszy posiłek do przygotowania, na obiad, lunch, a nawet dla niektórych na śniadanie. Ale poza glutaminianem sodu, który uważany jest za główny składnik, który uszkadza nasze żołądki, nowe badania wskazują, że jedzenie makaronów z tych drobnych paczuszek niszczy układów trawiennych jeszcze skuteczniej!

Ten makaron nie jest tak pyszny dla Twojego żołądka!

Doktor Braden Kuo z Massachusetts General Hospital zdecydował się odkryć, co dzieje się w z makaronami instant, kiedy tylko dotrze do żołądka i gdy podróżuje on przez nasze drogi trawienne.  

Reklama

Przeprowadzając eksperyment, który był pierwszym tego typu, użył małej aparatury, aby wprowadzić nas do wnętrza żołądka i układu pokarmowego.

W eksperymencie kandydaci zostali poproszeni o codzienne spożywanie makaronów instant i świeżych makaronów domowej roboty. Nagranie z kamery umieszczonej w układzie pokarmowym badanych osób wykazało, że po upływie 1 do 2 godzin od spożycia świeżego makaronu został on całkowicie strawiony, podczas gdy makaron instant wydawał się pozostawać w nienaruszony stanie.

Reklama

Świeże makarony zostały strawione przez żołądek tak, jak powinno to wyglądać. Ale w przypadku makaronu z zupek chińskich, nagranie pokazało, że żołądek nieustannie kurczy się, starając się strawić zawartość.

Co naprawdę znajduje się w makaronie z zupek instant?

Oto krótka lista substancji konserwujących, która znajduje się w makaronach instant:

1. Tert-butylohydrochinon

Głównym środkiem konserwującym w makaronach instant jest trzeciorzędowy butylohydrochinon (TBHQ). Jest on dodatkiem do żywności często stosowanym w tanich przetworzonych produktach spożywczych, takich jak pszenica, popcorn mikrofalowy, a nawet słodkie tarty.

Pomimo tego, że dozwolona dawka TBHQ nie powinien przekraczać 0,02%, nawet małe jej ilości mogą sprawić, że poczujesz się niemal natychmiast chory. Zwiększa on również ryzyko wystąpienia nowotworów.

Reklama

2. Glikol propylenowy

To płynny alkohol, który służy do utrzymywania tekstury makaronu instant. Stosowany jest także jako środek zapobiegający zamarzaniu i do produkcji wyrobów tytoniowych.

3. Bisfenol A (BPA)

Jest substancją chemiczną znajdującą się w styropianie, ale wiele makaronów instant również zawierają ten związek. BPA znany jest jako naturalny niszczyciel układu endokrynologiczny, czyli gruczołów, które pomagają kontrolować aktywność metaboliczną organizmu.

4. Sód

Około 1875 miligramów sodu znajduje się w jednym opakowaniu makaronu instant, gdy zalecane dzienne spożycie tego związku wynosi 1500 miligramów.

Reklama

5. Glutaminian sodu

Glutaminian sodu – MSG, jest składnikiem 80% naszych ulubionych słonych produktów spożywczych i przekąsek, które są uzależniające. Niemniej jednak spożywanie tej substancji zwiększa tętno, powoduje nudności, bóle głowy i nadmierne pocenie się.

6. Syrop z kukurydzy

Jest przetworzonym słodzikiem, który dodaje się do makaronów instant, aby utrzymać jego konsystencję. Niekorzystnie wpływa na szybkość metaboliczną i równowagę lipidową organizmu.

Chyba nie warto jeść samych toksyn i chemikaliów, prawda?

 

Reklama

Może Cię zainteresować

Reklama