×

Szkodliwe efekty zupek Instant. Silne bóle głowy, drętwienie jamy ustnej i bóle klatki piersiowej

Błyskawiczne zupki Instant niejednokrotnie uratowały nas, gdy nie mieliśmy nic innego do jedzenia w domu. Są łatwe do przyrządzenia i całkiem smaczne.

Są idealną przekąską o północy i doskonałą opcją lunchbox dla dzieci. Błyskawiczny makaron i zupa ma jeszcze jedną zaletę – są tanie.. Nic dziwnego, że są najlepszym jedzeniem dla każdego studenta

Ich niedroga cena jest również głównym powodem wysokiego wskaźnika konsumpcji. W wielu domach powszechną praktyką jest kupowanie co najmniej 4 lub 5 paczek makaronu instant podczas zakupów spożywczych.

Ludzie w Chinach, Indonezji i Japonii są największymi konsumentami makaronów instant na świecie, według szacunków z 2015 roku opublikowanych przez World Instant Noodles Association

Powszechne postrzeganie makaronów instant polega na tym, że nie są one zdrowe, ale nie są też nadmiernie szkodliwe. Jednak w rzeczywistości są one znacznie gorsze.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Joanna Grzybowska (@maxmakijaz)

Makaron instant jest pozbawiony wartości odżywczych. Każdy aspekt ich produkcji, od ich podstawowego składu po środki podejmowane w celu ich zachowania, ma ogromny wpływ na zdrowie konsumentów

Oto kilka powodów, dla których makaron instant jest niebezpieczny dla Twojego zdrowia.

#1 Zawierają szkodliwe środki konserwujące – butylowany hydroksyanizol i t-butylohydrochinon to główne konserwanty dodawane do makaronów instant, aby zapobiec jełczeniu

Obydwa składniki wydłużają okres przydatności do spożycia.

Chociaż amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdza spożycie umiarkowanych poziomów tych substancji, długotrwała ekspozycja na te środki konserwujące może okazać się rakotwórcza, zgodnie z wynikami badań opublikowanych w 2005 r. W Farmakometrii i Dispozycji Leków.

#2 Naukowcy z Massachusetts General Hospital użyli miniaturowego aparatu do obserwacji wpływu makaronu na przewód pokarmowy przez 32 godziny

Wideo pokazało, że żołądek ciężko pracuje, skurczając się tam i z powrotem, aby rozbić makaron. Kluski pozostawały niestrawione przez długi czas i poważnie nadwyrężyły przewód pokarmowy.

#3 Zwiększa ryzyko choroby serca – „zespół metaboliczny” definiowany jest jako grupa objawów, która zwiększa szanse na zawał serca, udar i cukrzyce

Objawy te obejmują wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów, wysoki poziom cukru we krwi i zwiększony tłuszcz w jamie brzusznej.

Kobiety, które spożywały makaron 2 lub 3 razy w tygodniu, zgłosiły wzrost częstości występowania zespołu metabolicznego.

Ponadto głębokie smażenie jest krokiem w procesie produkcji większości makaronów instant. To dalej nasyca makaron nadmiernym tłuszczem z oleju, co czyni go większym czynnikiem ryzyka chorób serca.

#4 Wysoko nasycone tłuszcze – są szczególnie szkodliwe, ponieważ powodują wzrost poziomu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL lub „złego” cholesterolu) i zwiększają ryzyko chorób serca

W zależności od procesu produkcji ilość nasyconego tłuszczu znajdującego się w różnych rodzajach makaronów instant może się różnić. Makaron instant smażony w oleju palmowym, smalcu lub maśle przed zapakowaniem może mieć wyższą zawartość nasyconego tłuszczu. Niektóre przyprawy instant z makaronem mogą również zawierać oleje bogate w tłuszcze nasycone.

#5 Wysoka zawartość soli – sól jest niezbędnym wzmacniaczem smaku. Jednak zbyt duża ilość jest bardzo szkodliwa dla zdrowia

W porównaniu do umiarkowanej konsumpcji, wysokie spożycie sodu w diecie zostało uznane za główny czynnik wysokiego wskaźnika zgonów w 23 badaniach przypadku i 274 683 randomizowanych próbach kontrolnych, zgodnie z badaniem z 2014 roku opublikowanym w American Journal of Hypertension.

Makaron instant jest bogaty w sól, a więc bogaty w sód. Nadmiar sodu wiąże się z wysokim ciśnieniem krwi (nadciśnieniem), chorobami serca, niewydolnością serca i udarami.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Gabor Losits (@lositsgabor)

#6 Może zawierać glutaminian sodu – niektóre firmy używają go jako składnika w pakietach smakowych, które towarzyszą makaronowi instant

Glutaminian sodu to wzmacniacz smaku, szczególnie popularny w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej.

Od lat sześćdziesiątych ludzie, którzy regularnie spożywali bogatą w glutaminian sodu kuchnię azjatycką, zgłaszali silne bóle głowy, drętwienie w jamie ustnej i szyi, bóle w klatce piersiowej oraz nadmierne pocenie się. Ta grupa objawów ostatecznie zaczęła być znana jako „syndrom chińskiej restauracji”.

Nie wiem jak Ty, ale ja tylko w kryzysowych sytuacjach sięgnę po zupkę instant

To kolejny dowód na to, że warto mieć kontrolę nad tym co się je. Właśnie dlatego warto przygotowywać posiłki wcześniej, by nigdy nie kusiły nas szybkie rozwiązania.

Może Cię zainteresować