7 powodów, dla których warto wypić rano łyżkę oliwy z oliwek
Większość z nas używa oliwy z oliwek do gotowania, smażenia, polewania czy maczania różnych produktów spożywczych. Mało kto decyduje się natomiast na jej picie, a tym bardziej picie na pusty żołądek – oczywiście mamy tutaj na myśli jej niewielkie ilości. Okazuje się, że picie oliwy z oliwek może przynieść nam wiele bezcennych korzyści zdrowotnych.
Choć pomysł regularnego picia łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia tuż po przebudzeniu na pusty żołądek może nie wydawać się czymś zachęcającym, niesie on za sobą tak wiele niesamowitych właściwości zdrowotnych, że każdy powinien tego spróbować! W końcu oliwa z oliwek jest znana ze swojego pozytywnego wpływ na serce. Kiedy jednak przyjrzymy się jej dokładniej, okazuje się, że może mieć ona także zbawienny wpływ dla naszego ciała!
#1 Sprzyja kondycji skóry
Oliwa z oliwek jest niezbędnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Okazuje się, że może przynieść jej korzyści również w przypadku, gdy będziemy „działać” nią od wewnątrz. Oliwa z oliwek skutecznie zmniejsza zaczerwienienia, obrzęki, a także spowalnia procesy starzenia. Ponadto ma silne właściwości antybakteryjne i z powodzeniem sprawdza się jako naturalny środek dezynfekujący.
#2 Pomaga zrzucić dodatkowe kilogramy
Przeprowadzono wiele badań, które wykazały, że dieta śródziemnomorska, bogata w oliwę z oliwek, ma pozytywny wpływ na masę ciała. Ponad 180 osób wzięło udział w 3-letnim badaniu, które wykazało, że spożywanie oliwy z oliwek pomogło im schudnąć.
#3 Sprzyja kondycji mózgu
Regularne spożywanie oliwy z oliwek pomaga pozbyć się nagromadzonej, patologicznej tkanki w komórkach mózgowych. Tkanek, które mogą powodować chorobę Alzheimera, najpowszechniejszą chorobę psychiczną na świecie. Badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają oliwę z oliwek, mają lepszą pamięć niż osoby na diecie niskotłuszczowej.
#4 Sprzyja kondycji kości
Pierwiastki zawarte w oliwie z oliwek mogą przynieść korzyści osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, a także zmagającym się z bólami stawów czy poranną sztywnością stawów spowodowanym zapaleniem stawów. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli do swojej diety włączymy oleje rybne, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
#5 Redukuje stany zapalne
Wzbogacanie diety o oliwę z oliwek i produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 pomaga zredukować stany zapalny w organizmie. To z kolei może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnych chorób skóry spowodowanych stanem zapalnym.
#6 Sprzyja kondycji jelit
Niektóre rodzaje bakterii żyjących w żołądku mogą powodować wrzody żołądka. Udowodniono, że oliwa z oliwek zwalcza szkodliwe bakterie, z których niektóre są odporne na antybiotyki. Zaledwie 30 gramów oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dziennie może zabić szkodliwe bakterie w zaledwie 14 dni.
#7 Kontroluje poziom cukru we krwi
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może być kluczem do obniżania poziomu glukozy we krwi. Chroni organizm przed cukrzycą typu 2, Badania wykazały, że zmniejsza jej ryzyko o ponad 40%.