×

Lubisz makaron? Naukowcy na podstawie badania mają dla Ciebie świetnie wieści!

Lubisz makaron? Świetnie się składa! Naukowcy przeprowadzili badanie, w którym poddano analizie diety dorosłych i dzieci jedzących makaron. Na ich podstawie wyciągnięto ciekawe wnioski.

Czy makaron tuczy?

Powszechnie uważa się, że makaron tuczy. W rzeczywistości to stwierdzenie ma jednak bardzo niewiele wspólnego z prawdą, a dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych, najsmaczniejszych dań, który powinien być składnikiem niemal każdej diety. Dietetycy wyjaśniają, że to nie makaron jest kaloryczny i tuczy, ale sosy, z którymi bardzo często go jadamy. Sam makaron jest niskokaloryczny. 100 g suchego makaronu dostarcza co prawda 330 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę poprzez co praktycznie 3-krotnie zwiększa swoją wagę. W konsekwencji miseczka ugotowanego makaronu dostarcza około 110 kcal.

Dobra wiadomość dla jedzących makaron

Wyniki badania przeprowadzonego przez Nutritional Strategies, Inc. na zlecenie National Pasta Association, w którym wzięto pod lupę diety dorosłych i dzieci jedzących makaron, opublikowano w magazynie Frontiers in Nutrition.

Zadaniem naukowców było przeanalizowanie związku pomiędzy spożyciem makaronu, a niedoborem składników odżywczych, a jakością diety w populacji USA u dzieci w wieku 2-18 lat i dorosłych powyżej 19. roku życia. Na potrzeby badania za makaron uznano wszystkie suche, domowe i importowane odmiany makaronu, które zostały wyprodukowany z pszenicy (bez jaj). Po dogłębnej analizie badacze doszli do wniosku, że osoby jedzące makaron regularnie, mają lepszą ogólną jakość diety (spożywają mniej „śmieciowego jedzenia”) i mniejsze ryzyko wystąpienia niedoborów, a zwłaszcza kwasu foliowego, żelaza, magnezu, błonnika oraz witaminy E.

Wbrew powszechnej opinii, jako że makaron tuczy, nie zaobserwowano, aby osoby jedzące makaron wykazywały się zwiększoną masą ciała i większym obwodem talii. W przypadku dorosłych kobiet w przedziale wiekowym 19-50 lat zauważono natomiast, że jedzenie makaronu wiążało się z niższą masą ciała i obwodem talii.

Najzdrowszy makaron

Oczywiście makaron makaronowi nierówny. Najzdrowszy będzie ten razowy, pełnoziarnisty i bezjajeczny. Gdybyśmy z kolei wybrać najmniej tuczący, choć jak już wspomnieliśmy makaron sam w sobie nie jest tuczący, należałoby wybrać makaron z semoliny, czyli mąki uzyskanej z pszenicy durum.

Źródła: EurekAlert
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować