Kategorie Naturalne lekarstwaPoradyPrzepisy na domowe lekiRoślinyZiołolecznictwo

Bałkański sposób na żylaki, infekcje i obrzęki. Polacy powinni z niego skorzystać

W krajach bałkańskich takich jak Grecja, Albania czy Włochy sposób ten jest prawdziwym remedium na żylaki, infekcje czy problemy skórne. Roślina ta nie jest zbyt często wykorzystywana u nas, w Polsce. Jednak gdyby się to zmieniło, mogłoby to bardzo pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Właściwości winorośli

źródło: canva

Liście winorośli można wykorzystać jako zamiennik np. kapusty do gołąbków, jako dodatek do kąpieli czy po prostu przygotować z nich napary. Roślina ta zawiera spore ilości witamin, minerałów i polifenoli. Składniki, te przyczyniają się do poprawy zdrowia i zapobiegają wystąpieniu poważnych chorób.

źródło: canva

Liście winorośli wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne i przeciwzakrzepowe. W czasie zwiększonego ryzyka infekcji, zaleca się pić regularnie herbaty z winorośli. Wystarczy jedna filiżanka dziennie, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy, chorób wątroby jak również wspomóc oczyszczanie organizmu. Roślina ta sprawdzi się także w problemach podwyższonego ciśnienia i wpłynie pozytywnie na pracę jelit.

Jak wykorzystać liście winorośli?

źródło: Instagram/essex_gardener

Włosy i skóra

Winorośl można wykorzystać, aby poprawić stan włosów i skóry. Aby wykorzystać dobroczynne właściwości tej rośliny, można przygotować gorącą kąpiel z dodatkiem naparu z liści. Taki zabieg złagodzi zaczerwienienia i zniweluje obrzęki. Na poprawę kondycji włosów polecamy wykonać płukankę i stosować przed każdym myciem.

Ból stawów

W przypadku bólu stawów możesz wykorzystać liście winorośli tak jak w przypadku kapusty. Należy liście włożyć pomiędzy dwa kawałki foli spożywczej i delikatnie ubić, aż roślina puści sok. Następnie przyłożyć na obolałe miejsce.

Napar

Jeżeli masz więcej czasu możesz przygotować zdrowotny wywar na kompres. W tym celu zagotuj pół litra wody i przygotuj 30 liści winorośli. Przed zalaniem ich wodą rozdrobnij je na mniejsze kawałki. Parz pod przykryciem 15 minut. Po upływie tego czasu zostaw napar do ostudzenia. Następnie weź kawałek gazy, namocz go w wywarze i przyłóż w miejsce bólu. Owiń opatrunek folią lub ręcznikiem, aby się nie osuwał.

Źródła: www.krysiagotuje.pl