Kategorie NowotworyZdrowie

Lekarka wygrała walkę z zaawansowanym nowotworem. Zdradziła sekrety walki z rakiem

Zawodowo jest lekarką rodzinnie. Prywatnie przyszło jej w ostatnim czasie stoczyć walkę z niebezpiecznym nowotworem – rakiem jajnika w czwartym stadium rozwoju. Walkę, z której wyszła zwycięsko. Sekrety walki z rakiem zdradziła w swojej książce. Przepisy, które pomogły jej wyjść z tej batalii na tarczy, opublikowała w sieci.

Jedzenie przeciwdziałające nowotworom

„Jesteśmy tym, co jemy” i nie ulega to najmniejszej wątpliwości. O ile niektóre produkty mają neutralny lub korzystny wpływ na nasze zdrowie, są też takie które mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów.  Kolejną grupą produktów są produkty o działaniu antynowotworowym. Taka grupa żywności, czyli która łączy ze sobą cechy żywności i leków, jest określana mianem żywności funkcjonalnej. Temat ich skuteczności poruszyła dr Odile Fernandez, która sama stoczyła walkę ze śmiertelnie niebezpiecznym nowotworem.

Lekarka wygrała walkę z zaawansowanym nowotworem. Zdradziła sekrety walki z rakiem
Instagram

Lekarka zdradziła sekrety walki z nowotworem przez kuchnię. Jakie produkty chroniące przed rakiem ma w kuchni?

Dr Odile Fernandez zachorowała na raka jajnika. Kiedy dowiedziała się o chorobie, nowotwór był już w IV fazie rozwoju. IV stopień nowotworu to nowotwór bardzo zaawansowany, z obecnością przerzutów odległych.

Lekarka doskonale zdawała sobie sprawę z tego, na jak bardzo zaawansowanym etapie jest choroba i uznała, że sama chemioterapia to za mało, aby wygrać walkę z nowotworem.

Rak to choroba, której można zapobiegać, modyfikując naszą żywność i styl życia – powiedziała autorka książki „Moje przepisy antyrakowe”

Lekarka wygrała walkę z zaawansowanym nowotworem. Zdradziła sekrety walki z rakiem
Instagram

Jakie produkty o właściwościach przeciwnowotworowych poleca dr Odile Fernandez?

#1 Cebula

Nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że cebula powinna być istotnym składnikiem diety zarówno w przypadku profilaktyki nowotworowej, jak i w przypadku pacjentów onkologicznych.

Cebula to bogate źródło witaminy C, a witamina C znana jest z silnych właściwości przeciwutleniających i wsparcia w walce z patogenami. Spożywanie cebuli przekłada się na poprawę stanu flory jelitowej i aktywację wydzielania soku żołądkowego. Liczne analizy badaczy potwierdzają, że spożywanie około 7 cebul tygodniowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego aż 50%! Jak to wytłumaczyć? Cebula zawiera istotny w tym przypadku bioflawonoid zwany kwercetyną. Kwercetyna to roślinny związek, który nie tylko hamuje podziały komórkowe (zapobiega tworzeniu się przerzutów), ale także uśmierca komórki rakowe.

#2 Czosnek

Czosnek to kolejne bogate w kwercetynę warzywo. Badacze oszacowali, że regularne spożywanie czosnku może zmniejszać ryzyko raka okrężnicy o 25% w przeciwieństwie do osób, które nie spożywają czosnku. Na uwagę w przypadku czosnku zasługuje również zawartość odpowiadającej za specyficzny zapach alliny. Ta przekształca się w allicynę, która działa antynowotworowo. Aby zaszła taka „przemiana”, wystarczy posiekać lub zmiażdżyć ząbek czosnku i odstawić na 10 minut.

Wykazano, że kobiety, które jadają czosnek regularnie, mają o połowę mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi niż kobiet, które czosnku nie jedzą!

Chcąc zminimalizować ryzyko namnażania się jakichkolwiek komórek nowotworowych, szacuje się, że należy spożywać 1-2 ząbki dziennie.

#3 Brokuł

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Heidelbergu wykazało, że połączenie kwercetyny i sulforafanu daje genialne efekty w leczeniu raka trzustki. Drugą z wymienionych substancji znajdziemy właśnie w brokule. Wiele wskazuje więc na to, że łączenie do diety jednocześnie czosnku, cebuli i brokułów to świetne rozwiązanie w walce z nowotworami.

Źródła: "Moje przepisy antyrakowe", zywienie.abczdrowie.pl
Fotografie: www.instagram.com