Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny, która skutecznie odtruje Twoją wątrobę

Sezon na jarzębinę, która jest jednym z symboli polskiej jesieni, trwa. Znaleźć ją można bez trudu w każdym regionie Polski. Ze względu na jej dostępność i właściwości, nie mogliśmy przejść obok jarzębiny obojętnie, dlatego też mamy dla Was przepis na leczniczą nalewkę. Nalewkę, która będzie miała zbawienny wpływ dla Twojej wątroby.

Jarzębina – co warto wiedzieć?

Zacznijmy od tego, że owoców jarzębiny nie wolno jeść na surowo ze względu na zawarty w niej trujący kwas parasorbowy. Nie oznacza to jednak, że jarzębina zawsze będzie trująca. Wystarczy potraktować jej owoce niską lub wysoką temperaturą (przemrozić lub zanurzyć we wrzątku), aby straciła trujące właściwości i przy okazji straciła nieco charakterystycznej goryczki.

Przepis na leczniczą nalewkę z jarzębiny, która skutecznie odtruje Twoją wątrobę
Pixabay

Przechodząc już do właściwości jarzębiny. To przede wszystkim źródło cennych dla zdrowia witamin i minerałów, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania przetworów czy właśnie nalewki. Jarzębina z powodzeniem wspiera prace układu pokarmowego. Znana jest również ze swoich właściwości regenerujących i oczyszczających (odtruwanie wątroby). Takie właściwości ma też nalewka, na którą przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

Mountain-Ash Rowan Berries - Free vector graphic on Pixabay

Właściwości nalewki

Nalewka to alkoholowy, przyrządzony w domowych warunkach wyciąg z owoców, ziół, miodu lub innych cennych dla naszego zdrowia surowców. Jest to trunek o mocy do nawet 70% zawartości alkoholu, dlatego nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, dzieci i osoby, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać alkoholu.

Każda nalewka jest ,a przynajmniej powinna być wykorzystywana w celach leczniczych, dlatego jej dawkowanie jest bardzo istotne. Za mała dawka może być zbyt słaba, aby przynieść korzyści zdrowotne, a zbyt duża może być szkodliwa. Zaleca się picie nie więcej niż 25 g nalewki na dobę. Dziennie kobiety mogą bez obaw wypić jednego, a mężczyźni 1-2 drinki nalewki. Oczywiście wiele w tym przypadku zależy m.in. od stężenia alkoholu. Szacuje się, że jeden drink nalewki zawiera aż 12-14 gramów czystego alkoholu.

100+ darmowych obrazów z kategorii Drop i Natura - Pixabay
Pixabay

Lecznicza nalewka z jarzębiny – przepis

Jeśli jesteśmy już przy nalewkach to czas najwyższy na przepis jednej z nich. Lecznicza nalewka z jarzębiny wspomoże nie tylko pracę układu pokarmowego, ale ma również zbawienny wpływ na kondycję wątroby.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1/2 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Włóż owoce jarzębiny do zamrażarki na 24 godziny.
  2. Po upływie doby oczyść jarzębinę z szypułek, odmierz kilogram i wrzuć do wrzątku na kilka minut.
  3. Odsączoną jarzębinę przełóż do słoja i zalej ją wódką i spirytusem, po czym odstaw w ciemne miejsce na 5 kolejnych tygodni.
  4. Po upływie 5 tygodni zlej nalewkę z owoców zostawiając owoce w słoju.
  5. Zagotuj wodę z cukrem (cukier ma się całkowicie rozpuścić).
  6. Zalej syropem owoce jarzębiny i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  7. Zlej słodki płyn z jarzębiny i połącz go z wcześniej zlanym alkoholem.
  8. Przygotowaną nalewkę odstaw na około 3 miesiące.
  9. Nalewka jest już GOTOWA! Jeśli chcesz natomiast uzyskać klarowny płyn, przecedź ją przez filtr do kawy.

Jak widzisz przygotowanie nalewki wymaga od nas sporo cierpliwości. Nie jest to napój, który będzie gotowy do spożycia po kilku dniach czy tygodniach. Gwarantujemy natomiast, że warto zarówno ze względów na walory smakowe jak i zdrowotne 🙂

Źródła: zdrowie.wprost.pl
Fotografie: pixabay.com