Kategorie Dieta i odchudzanieZdrowie

9 kulinarnych błędów, które prawdopodobnie wciąż popełniasz w swojej kuchni

Często nieświadomie przyjmujemy metody robienia różnych rzeczy od innych, a zwłaszcza do najbliższych, od których tak wiele się uczymy. Jednocześnie z góry wychodzimy z założenia, że skoro są to metody stosowane od lat, muszą być skuteczne i słuszne. Prawda jest jednak taka, że „szlachetny wiek” niektórych tradycji, np. tych związanych ze sztuką kulinarną, nie zawsze jest czymś, czym powinniśmy się kierować.

Oto najbardziej rozpowszechnione nawyki, które przez lata praktykowane są w wielu domach nie tylko w Polsce, ale również i na świecie. Problem w tym, że niekoniecznie są trafione w dziesiątkę. Czasami warto więc zboczyć nieco z wytyczonej już ścieżki, w wyniku czego przygotowywane przez nas posiłki przysporzą nam mniej kłopotów, będą smaczniejsze lub też będą miały dłuższy okres przydatności do spożycia.

7 kulinarnych błędów, które prawdopodobnie wciąż popełniasz w swojej kuchni

#1 Płukanie warzyw poprzez polewanie wodą zamiast przemywania ich rękoma

Warzywa należy myć przed ugotowaniem i chyba nikt nie ma co do tego wątpliwości. Warto jednak wiedzieć, że samo trzymanie warzyw pod strumieniem wody, może nie wystarczyć. Co prawda pozbędziemy się w ten sposób widocznego na nich brudu, ale takie „rzeczy” jak pestycydy czy drobnoustroje wciąż mogą na nich pozostać. Badacze podkreślają, że najważniejszą rzeczą do zapamiętania w związku z myciem owoców i warzyw jest działanie mechaniczne tzn. pocieranie produktów spożywczych pod wodą rękoma. Kolejną radą od ekspertów jest moczenie warzyw i owoców w wodzie z dodatkiem sody.

9 kulinarnych błędów, które prawdopodobnie wciąż popełniasz w swojej kuchni
Flickr

#2 Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej

W celu szybszego rozmrożenia mięsa zwykle zostawiamy je na blacie w temperaturze pokojowej. Okazuje się, że nie jest to najlepsza opcja. W takich warunkach przyspiesza proces rozmnażania bakterii w wyniku czego łatwo przeoczyć moment, w którym mięso faktycznie zaczyna się psuć, co w pierwszej kolejności nie jest zauważalne na zewnątrz. Eksperci uważają, że znacznie bezpieczniej jest rozmrażać produkty mięsne w lodówce. Co prawda proces ten może zająć trochę więcej czasu, ale masz wówczas pewność, że mięso dłużej będzie świeże. Kolejną stosunkową szybką, a przede wszystkim bezpieczną i mniej czasochłonną metodą jest rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie. W tym celu mięso należy umieścić w hermetycznym opakowaniu i dopiero wtedy włożyć je do naczynia z wodą. Pamiętaj, aby zmieniać w ode w naczyniu co pół godziny.

#3 Dodawanie do potraw nieumytych, suszonych owoców

Suszone owoce można jeść bez ich przemywania. Jeśli jednak planujesz dodać je do sałatki lub ciasta, koniecznie zamocz je we wrzącej wodzie na 10-15 minut, dzięki czemu będą miękkie, a ich smak dużo bardziej wyrazisty.

9 kulinarnych błędów, które prawdopodobnie wciąż popełniasz w swojej kuchni
Youtube

#4 Marynowanie mięsa przez ponad 12 godzin

Z jakiegoś powodu przyjęło się, że im dłużej mięso będzie marynowane, tym będzie smaczniejsze i bardziej soczyste. W rzeczywistości zbyt długie trzymanie mięsa w marynacie sprawia, że staje się ono gumowate, a nie miękkie jakbyśmy tego oczekiwali. Wszystkiemu winny jest kwas, który jest dodawany do marynaty w postaci octu lub cytryny. Aby mięso nabrało pikantnego, wyrazistego smaku, wystarczy marynować je przez dosłownie 20 minut.

#5 Wcześniejsze podsmażanie czosnku na patelni

Czosnek smaży się bardzo szybko — być może już to zauważyłaś. Równoczesne dodawanie na patelnię czosnku i cebuli nie będzie więc dobrym pomysłem: podczas gdy czosnek zacznie się już przypalać, cebula ledwo się zarumieni. Jest jednak na to sposób. Wystarczy posiekać czosnek na duże kawałki lub dodać czosnek pod koniec podsmażania innych produktów.

9 kulinarnych błędów, które prawdopodobnie wciąż popełniasz w swojej kuchni
Wikimedia Commons

#6 Zbyt długie ugniatanie ciasta

Długie wyrabianie ciasta sprawia, że staje się ono gęstsze i bardziej elastyczne. Dzieje się tak dzięki aktywnemu uwalnianiu glutenu. Długie ugniatanie ciasta jest zalecane w przypadku przygotowywania pizzy, ale nie ciasta, które w przeciwieństwie do pizzy powinno być puszyste, delikatne i kruche.

#7 Smażenie mięsa tuż po przyprawieniu

Aby mieć pewność, że stek stanie się chrupiący podczas smażenia, nie wrzucaj go na patelnię od razu po dodaniu przypraw. Solone mięso wydziela dużą ilość wilgoci, co ostatecznie może znacznie utrudnić jego przypieczenie i sprawić, że się zagotuje. W konsekwencji będziesz musiał dłużej smażyć kawałki mięsa, co może doprowadzić do jego wysuszenia. Aby temu zapobiec, pozostaw mięso z przyprawami na 15 minut od czasu do czasu usuwając uwolnioną przez mięso wilgoć papierowym ręcznikiem.

9 kulinarnych błędów, które prawdopodobnie wciąż popełniasz w swojej kuchni
Youtube

#8 Gotowanie ziemniaków bez przykrywki

Przykryj gotujące się ziemniaki przykrywką, dzięki czemu naczynie będzie bardziej efektywnie akumulować i zatrzymywać ciepło. Istnieje jednak powszechne, błędne przekonanie, że może to prowadzić do rozpadu ziemniaków. Prawda jest jednak taka, że efekt rozpadu ziemniaków jest najczęściej spowodowany wkładaniem ziemniaków do wrzącej, a nie do zimnej wody.

#9 Ubijanie mięsa „bez przykrycia”

Nie ubijaj mięsa bez włożenia go do plastikowej torby lub przynajmniej przykrycia go folią spożywczą. Jeśli tego nie zrobisz, niewielkie, często niewidoczne gołym okiem fragmenty mięsa mogą roznieść się po blacie rozprzestrzeniając bakterie.

Youtube
Źródła: brightside.me
Fotografie: youtu.be