Przepis na pyszną kremową zupę kalafiorową. Korzyści dla zdrowia i „niebo w gębie” w jednym
Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości zasługują na naszą uwagę, dlatego warto przygotować z niego danie. Pyszne danie, jakim jest zupa kalafiorowa, którą można przygotować w postaci pysznego kremu. Jeden zabieg sprawi, że będzie ona wyjątkowa, przez co regularnie będzie gościć na Twoim stole!
Dlaczego warto jeść kalafiory? Jak zrobić dobrą kalafiorową i jak przygotować pyszną zupę kalafiorową? Odpowiedzi na te pytania w dalszej części artykułu.
Dlaczego warto jeść kalafiory?
Kalafior to warzywo, które jest przez wiele osób niedocenione. Tymczasem jest to nieocenione źródło ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Kalafior jest bogaty w błonnik i wodę. Oba te składniki zapobiegają zaparciom, sprzyjają prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i ograniczają ryzyko raka okrężnicy – trzeci najczęściej wstępujący nowotwór na świecie u mężczyzn i drugi u kobiet. Badania wykazały, że błonnik pokarmowy skutecznie reguluje układ odpornościowy, zwalcza stany zapalne organizmu, wspomaga trawienie i odchudzanie (jedna filiżanka posiekanego surowego kalafiora, ważąca ok 107 gram, zawiera 27 kcal). Mówiąc o kalafiorze należy wspomnieć również o zawartości choliny, która jest niezbędna do uczenia się i zapamiętywania.
Kremowa zupa z kalafiora
Skoro już wiemy, jakie są właściwości kalafiora, czas przygotować z niego pyszne danie – kremową zupę kalafiorową!
Składniki:
- 1 kalafior
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 1,5 l bulionu warzywnego
- szklanka białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Obierz i pokrój ziemniaki w niezbyt grube plastry.
- Pokrój i podsmaż cebulę do momentu, aż stanie się szklista.
- Dorzuć ziemniaki i smaż przez kilka minut, a następnie podlej wszystko białym winem.
- Przykryj patelnię i duś ziemniaki, aż staną się miękkie. W razie konieczności (płyn zbyt szybko odparuje), podlewaj całość winem lub bulionem.
- Zagotuj w garnku bulion warzywny i dodaj do niego kalafior. Gotuj go aż zmięknie.
- Do bulionu z kalafiorem dodaj duszone ziemniaki i cebulę.
- Wrzuć do garnka zawartość patelni.
- Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zupę nalej do misek, skrop oliwą z oliwek i posyp natką pietruszki. GOTOWE!
________________________
*zdjęcia mają charakter poglądowy