×

Położył kostkę lodu na mięsie na burgery. Dziś już wie, że było warto!

Majówka za nami, a temperatura na zewnątrz temperatura coraz częściej waha się w granicach 20 stopni Celsjusza. To idealne warunki do tego, aby rozpocząć sezon grillowy. Oczywiście ze względu na panującą na świecie i w Polsce sytuację związaną z pandemią koronawirusa nie mamy tutaj na myśli wystawnych grilli w dużym gronie, ale małe grillowanko w obecności najbliższej rodziny jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

Każdy wielbiciel mięsa, wie, jak smaczne potrafią być soczyste, grillowane burgery. Nie każdy jednak wie, jak przygotować je na grillu tak, aby były naprawdę pyszne! Czy wiedziałeś, że położenie kostki lodu na mięsie z burgera może zdziałać cuda? Tego typu trików, które z pewnością sprawdzą się w sezonie 2020 jest więcej! Czas przyjrzeć się im z bliska.

#1 Połóż kostkę lodu na mięso

Czy spotkałeś się kiedyś z sytuacją, w której ktoś kładzie kostkę lodu na smażące się mięso? Choć brzmi to dziwnie, uwierz, że może zdziałać cuda. Przypomnij sobie o tej wskazówce następnym razem, kiedy będziesz przyrządzać burgery na grillu. Świetnie sprawdzi się także dodanie nieco masła. Efekt? Mięso będzie bardziej soczyste.

#2 Posól rybę

Kiedy na Twoim grillu ma wylądować o tym, spróbuj wcześniej wymoczyć ją przez 10 minut w osolonej wodzie. W ten sposób zapobiegniesz rozpadaniu się ryby na ruszcie. Ciekawe, prawda?

#3 Wykorzystaj tylko połowę grilla

Grill po brzegi załadowany rybą i mięsem – tak to u Was wygląda? Okazuje się, że to nie do końca dobre rozwiązanie. Dlaczego? Pozostawienie mięsa w ten sposób sprawia, że staje się one twarde, wysuszone i traci smak. Jeśli w otoczeniu jest mało osób, nie ma fizycznej możliwości, aby tak się nie stało. Jak temu zaradzić? Umieść węgiel tylko w połowie grilla, a drugą połowę zostaw pustą. Gotowe mięso umieść po pustej stronie rusztu, dzięki czemu pozostanie ciepłe i soczyste na dłużej.

#4 Wykorzystaj sok jabłkowy

Robisz grilla? Przygotuj sobie butelkę z aerozolem w środku której będzie znajdował się sok jabłkowy. Nie zapomnij, żeby skrapiać nim mięso podczas grilowania, dzięki czemu mięso stanie się smaczniejsze i delikatniejsze – niebo w gębie!

Masz już za sobą pierwszego grilla czy otwarcie sezonu dopiero przed Tobą? Stosowałeś już wcześniej którąś z powyższych wskazówek? Daj znać w komentarzu!

Źródła: pl.newsner.com
Fotografie: imgur.com

Może Cię zainteresować