Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Badanie: Karmienie piersią zawsze przynosi korzyści. Nawet jeśli trwa przez krótki okres czasu

Akt karmienia piersią, nawet jeśli trwa zaledwie kilka dni, niesie za sobą pozytywne skutki zdrowotne. Naukowcy zauważyli, że korzyści płynące z karmienia mlekiem matki są zauważalne już w wieku kilku lat, co z kolei może przełożyć się na lepszą kondycję serca w dorosłym życiu. Badania zostały opublikowane w „Journal of the American Heart Association”.

Pierwsze mleko matki

Pierwsze mleko matki zwane colostrum lub siarą powstaje w ostatnim okresie ciąży aż do kilkudziesięciu godzin po porodzie, kiedy to stopniowo przekształca się w mleko. Colostrum jest szczególnie bogate w biologicznie aktywne substancje, głównie białkowe, witaminy, minerały, składniki immunologiczne oraz wyjątkowo korzystne dla noworodków komórki macierzyste. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że te znajdują się jedynie w ludzkim mleku – nie można odtworzyć ich w mleku modyfikowanym.

Breastfeeding Icons - Download Free Vector Icons | Noun Project

Karmienie piersią zawsze przynosi korzyśc

Badacze zauważyli, że wpływ na ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych (m.in. wysokie ciśnienie krwi) w wieku dorosłym, mają pierwsze miesiące życie dziecka. Wykazano, że na niższe ryzyko rozwoju wspomnianych chorób ma wpływ karmienie piersią w wieku niemowlęcym.

Przyjrzyjmy się badaniu, które dostarcza nowych dowodów na to, jak istotna jest właściwe żywienie w okresie niemowlęcym.

Badanie: Karmienie piersią zawsze przynosi korzyści. Nawet jeśli trwa przez krótki okres czasu
Pxfuel

Badanie

Badanie obejmowało 3000 dzieci urodzonych w latach 2009-2012, których stan zdrowia był systematycznie monitorowany. Celem badania było poznanie odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób doświadczenia z pierwszych miesięcy życia wpływają na zdrowie i rozwój człowieka w późniejszym okresie życia.

Naukowcy wzięli pod lupę diety w pierwszych dniach życia 2400 niemowląt. 98% maluszków „w pewnym stopniu” było karmione piersią, z czego 78% było na mleku matki przez co najmniej sześć miesięcy, 62% odżywiało się wyłącznie mlekiem matki przez co najmniej trzy miesiące od narodzin, a 4% żywiło się mlekiem matki tylko podczas pobytu z matką w szpitalu. Pozostałe 2% nigdy nie było karmione piersią. Dane dotyczące karmienia piersią zostały porównane z informacjami dotyczącymi zdrowia tych samych dzieci w wieku 3 lat.

Badacze skupili się głównie na ciśnieniu krwi. Okazuje się, że różnice pomiędzy maluchami pijącymi mleko matki, a tymi, które były na mleku modyfikowanym, już wtedy były zauważalne i to niezależnie od wskaźnika masy ciała. 3-latki, które nigdy nie były karmione piersią, miały wyższe ciśnienie krwi, które średnio było na poziomie 103/60 mm Hg. Ciśnienie dzieci pijących mleko matki wynosiło z kolei średnio 99/58 mm Hg. Co istotne, nie miał w tym przypadku znaczenia okres, przez jaki maluchy były karmione piersią ani czas, kiedy do ich diety wprowadzono inne produkty. Liczył się sam fakt, że spożywały mleko matki.

Badanie: Karmienie piersią zawsze przynosi korzyści. Nawet jeśli trwa przez krótki okres czasu
Pxhere

Korzyści płynące z długotrwałego i wyłącznego karmienia piersią są dobrze udokumentowane w przypadku wielu schorzeń, w tym infekcji dróg oddechowych i biegunki w okresie niemowlęcym oraz stanów przewlekłych, w tym astmy i otyłości w późniejszym życiu. Nasze badanie sugeruje, że dla wyników sercowo-naczyniowych, takich jak ciśnienie krwi, nawet krótki okres karmienia piersią jest korzystny

Wyniki wskazują, że siara jest kluczowym czynnikiem w kształtowaniu procesów rozwojowych w okresie noworodkowym. Ważne jest również, aby zrozumieć, że liczy się każda kropla, szczególnie w tych krytycznych pierwszych dniach życia – mówi dr Meghan B. Azad, współautorka badań, profesor nadzwyczajna pediatrii i zdrowia dzieci na Uniwersytecie Manitoba w Kanadzie

TIPS FOR WELCOMING A NEW BABY DURING COVID-19 | Our New Earth | Powered by Aster

Coraz mniej kobiet karmi piersią

Coraz mniej kobiet karmi piersią z różnych powodów. Niekiedy matki po prostu nie mogą karmić własnym mlekiem z przyczyn medycznych. Zdarza się również, że nie mają dostatecznej wiedzy na ten temat lub też nie mają odpowiedniego wsparcia w zakresie laktacji. Inne najzwyczajniej w świecie nie chcą tego robić.

Autorzy badania apelują o rozwój edukacji młodych matek, wśród których należy promować karmienie piersią, choćby miało mieć miejsce tylko w pierwszych chwilach życia dziecka. W końcu pokarm, który wytwarza organizm kobiety, jest prawdziwym fenomenem natury, co potwierdza równięż Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. W opracowanym przez towarzystwo dokumencie dot. karmienia piersią czytamy:

Karmienie piersią ma liczne korzyści zdrowotne zarówno dla dziecka, jak i matki. Za efekty te mogą odpowiadać składniki pokarmu kobiecego, np. laktoferyna, oligosacharydy, przeciwciała IgA, enzymy, hormony, czynniki wzrostu i inne czynniki immunologiczne. Pełnią one wiele biologicznych funkcji, odpowiadając m.in. za wzmacnianie układu odpornościowego, działanie przeciwzapalne i przeciwinfekcyjne, korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy oraz utrzymywanie równowagi mikrobioty przewodu pokarmowego.

Źródła: www.ahajournals.org
Fotografie: www.pxfuel.com