8 trików, które pomogą Ci kontrolować Twój apetyt. Przydadzą się przy zrzucaniu wagi
Przejście na dietę niskokaloryczną może stanowić dla wielu z nas nie lada wyzwanie, zwłaszcza, jeśli do tej pory jedliśmy to, na co mieliśmy ochotę, nie zważając przy tym na porcję kolejnych posiłków. Na szczęście jest wiele sposobów, które mogą pomóc ograniczyć liczbę dostarczanych kalorii.
10 trików, które pomogą Ci kontrolować Twój apetyt. Przydadzą się przy zrzucaniu wagi
Specjaliści od żywienia mają swoje sposoby na ograniczenie liczby posiłków, walkę z podjadaniem, a także zapewnienia uczucia sytości nawet po niewielkim daniu. Wszystkie te punkty odgrywają ogromną rolę w walce z dodatkowymi kilogramami, których próbujemy się pozbyć.
Gotowy/a na kilka skutecznych porad?
#1 Spożywaj bardziej pikantne posiłki
Lubisz pikantne dania? A może do tej pory stroniłeś od ostrości? Ostre przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale także sprzyjają odchudzaniu poprzez redukcję uczucia głodu. Naukowcy zauważyli, że spożywanie ostrych papryczek nie tylko pomaga w kontrolowaniu apetytu, ale także sprzyja spalaniu większej ilości kalorii po spożytym posiłku.
#2 Korzystaj z mięty pieprzowej
Zapach i smak mięty pieprzowej może sprzyjać odchudzaniu. Mięta pieprzowa świetnie sprawdza się w przypadku chęci sięgnięcia po kolejną przekąskę. Możesz korzystać ze świec o zapachu mięty pieprzowej. Picie herbaty miętowej również wydaje się mieć tutaj swoje zastosowanie.
#3 Jedz niedominującą ręką
Może to nie być takie proste i wydawać się dziwne, ale jedząc przy użyciu „drugiej ręki” będziesz jeść wolniej. Wolniejsze spożywanie posiłku z kolei skutecznie zmniejsza uczucie głodu, a tym samym sprawia, że jesteśmy w stanie zjeść mniej.
#4 Pij z wysokiej szklanki
Napoje słodzone zwykle są jednym z pierwszych produktów, które należy wykreślić, a przynajmniej ograniczyć podczas diety na deficycie kalorycznym. Jeśli jednak nie potrafisz o nich zapomnieć, pij je z podłużnych, wypełnionych lodem szklanek. Szklanek, które sprawiają wrażenie objętościowo dużych, podczas gdy w rzeczywistości zmieści się do nich niewiele napoju.
#5 Korzystaj z kolorowych talerzy
Kontrast między jedzeniem, a talerzem sprzyja spożywaniu mniejszych posiłków. Choć przyczyna takiego stanu rzeczy nie jest do końca znana, istnieją badania, które wykazały, że ludzie jedzący z czerwonych talerzy jedzą mniej i to niezależnie od koloru posiłku.
#6 Rozpocznij każdy posiłek od szklanki wody
Spożywanie dużej ilości wody lub herbaty ziołowej sprawi, że uczucie głodu pomiędzy kolejnymi posiłkami nie będzie tak dokuczliwe, a tym samym znacznie łatwiej będzie Ci uniknąć podjadania. Na szczęście woda jest jednym z tych „rzeczy”, na którą możesz sobie pozwalać w dowolnych ilościach – w końcu nie zawiera kalorii.
#7 Korzystaj z mniejszych talerzy
Wiele osób nie wie, że znaczenie w przypadku przejadania się może mieć także wielkość talerza, z którego jemy. Małe talerze sprawdzą się tutaj zdecydowanie lepiej. Najwyraźniej wiele osób szacuje wielkość posiłku na podstawie odległości, jaka dzieli posiłek od brzegu talerza.

Brightside
#8 Nie zapominaj o warzywach
Łatwym sposobem na zmniejszenie kaloryczności danego posiłku jest wypełnienie go warzywami. Dla przykładu spróbuj następnym razem wymienić część ziemniaków na kolejnego kalafiora lub brokuła.