×

Znaczące różnice pomiędzy cebulami o których nie miałeś pojęcia. Ta wiedza poprawi Twoje zdrowie

Kiedy widzisz przepis, który wymaga żółtej lub czerwonej cebuli, prawdopodobnie myślisz, że możesz po prostu użyć jakiejkolwiek cebuli, którą masz w swojej kuchni. Jeżeli tak, sporo się mylisz.

Niektóre przepisy wymagają konkretnego rodzaju cebuli, możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że kolor faktycznie ma znaczenie

Czerwona, żółta i biała cebula różnią się nieznacznie pod względem smaku, tekstury i koloru. Jeśli chodzi o gotowanie, wszystkie będą zachowywać się tak samo na patelni, ale mogą mieć nieco inny smak.

Zanim przejdę do różnic między najpopularniejszymi typami cebuli, warto wiedzieć jak wybrać tę najlepszą cebulę.

Kupując cebulę, wybieraj te, które są ciężkie i twarde

Unikaj miękkich cebuli lub takich, które mają ostry zapach przed obieraniem; te znaki wskazują, że cebula jest stara.

Oprócz słodkiej cebuli, wszystkie inne cebule mogą być przechowywane przez kilka tygodni w chłodnej, ciemnej spiżarni lub kredensie.

Dlaczego słodka cebula jest przechowywana inaczej? Cóż, czytaj dalej!

#1 Żółta cebula ma zwykle rozmiar pięści i dość twardą skórkę zewnętrzną oraz mięsiste warstwy, które mogą być trudne do przecięcia (i prawie zawsze sprawi, że będziesz płakać)

Jedyną odmianą żółtej cebuli, którą najczęściej możemy znaleźć w sklepie jest hiszpańska. Ten rodzaj żółtej cebuli jest nieco słodszy i delikatniejszy w smaku.

via GIPHY

#2 Biała cebula ma ostrzejszy i bardziej ostry smak niż żółta cebula, a także ma cieńszą, bardziej papierkową skórkę

Można ją ugotować jak żółtą cebulę, ale najlepiej sprawdzi się w sałatkach.

via GIPHY

#3 Słodka cebula wygląda bardzo podobnie do żółtej cebuli. Chociaż mogą wyglądać podobnie, smakują zupełnie inaczej

Brakuje jej ostrego, cierpkiego smaku innych cebuli i naprawdę smakuje słodko.

Może mieć barwę od białej do żółtej i często ma spłaszczony lub zmiażdżony wygląd. Słodka cebula jest bardziej nietrwała niż inne odmiany i powinna być przechowywana w lodówce.

via GIPHY

#4 Czerwona cebula ze swoją ciemnofioletową skórą zewnętrzną i czerwonawym kolorem w środku, w rzeczywistości jest czarnym warzywem w rodzinie cebuli

Pomimo tego, że wyglądają tak inaczej, czerwona cebula jest dość podobna do żółtej cebuli w kwestii smaku, chociaż jej warstwy są nieco mniej delikatne i mięsiste. Ma tendencję do odchylania się bardziej w stronę kwaśnego smaku.

Czerwona cebula jest najczęściej używana w sałatkach i innych surowych daniach, a to wszystko przez właśnie jej stosunkowo łagodny smak.

Co myślisz o tej ważnej różnicy między cebulkami? Czy lubisz konkretny rodzaj bardziej niż inny? Podziel się swoimi przemyśleniami!

Może Cię zainteresować