×

Przegląd popularnych kiełbasek na grilla, które kupisz w sieciówkach. Ich skład sprawdził dietetyk

W Polsce nie brakuje wielbicieli grillowanym w przydomowy ogródku, na balkonowym tarasie, w miasteczku studenckim, parku miejskim, polanie czy nad rzeką w gronie najbliższych. Nic więc dziwnego, że jako naród znajdujemy się w światowej czołówce, jeśli chodzi o upodobanie do grillowania.

W sklepach na dzień dzisiejszy możemy znaleźć pełno przysmaków, które idealnie nadają się na wspólne posiedzenia pod gołym niebem. Odpowiednio wyważone proporcje składników powinny zapewnić idealny smak i unoszący się w powietrzu aromat. Niestety, prawda jest taka, że producenci bardzo często dorzucają do tego typu produktów różnego rodzaju wzmacniacze smaku, konserwanty i substancje. Ich zadaniem jest nadanie kiełbasce lepszej konsystencji czy przedłużenie jej trwałości do spożycia.

Dietetyk zdradził, które kiełbaski na grilla mają najlepszy skład. Warto na nie postawić

Dietetyk wskazał kilka produktów idealnie nadających się na grilla. Znajdziesz je w różnych sieciach sklepów spożywczych. I choć na pierwszy rzut oka mogą nie wyglądać na najzdrowsze, kiedy zagłębimy się w ich skład, okazuje się, że wyróżniają się na tle pozostałych oczywiście w pozytywnym dla zdrowia znaczeniu.

Oto i one:

#1 Kiełbaski z karkówką firmy Sokołów

Kiełbaski z karkówką firmy Sokołów cechuje wysoka zawartość mięsa i stosunkowo niska zawartość dodatków poprawiających smak i konsystencję (szkodliwych substancji). Wyjątek stanowią tutaj trifosforany i azotyn sodu – składnik niebezpieczny zwłaszcza dla najmłodszych. Jego duże ilości mają działanie rakotwórcze i utrudniają transport tlenu przez krew.

#2 Kiełbaski bawarskie firmy Bell

Kiełbaski bawarskie mają dużą zawartość mięsa (85%), a to już jest naprawdę sporo. Niestety, mają one w swoich składzie difosforany i trifosforany będące stabilizatorami i przeciwutleniaczami. Spożywane w dużych ilościach mogą hamować wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza. Tuż obok fosforanów w kiełbaskach bawarskich znajdziemy karboksymetylocelulozę o działaniu wiążącym. Nadmiar tej substancji może prowadzić do wzdęć, bólu brzucha i może mieć działanie przeczyszczające.

#3 Kiełbaski grillowe w papryce Grill&Fun

Kiełbaski grillowe w papryce Grill&Fun zawierają 94% mięsa i niewielką ilość dodatków. Niestety są one dość kaloryczne, co jest jednoznaczne z wysoką zawartością tłuszczu, a właściwie niezdrowych tłuszczów nasyconych, które mają niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. 100 g kiełbasek w papryce Grill&Fun to aż 270 kcal.

#4 Kiełbaski w przyprawach barbecue Czas na Grill

Kiełbaski w przyprawach barbecue Czas na Grill to kolejne kiełbaski z dużą zawartością mięsa – 94%. Choć lista składników w tym przypadku wygląda bardzo korzystnie, jest parę mankamentów, na które należy zwrócić uwagę. Chodzi o obecność trifosforanów, octanów i glutaminianu monosodowego, który jest wzmacniaczem smaku. Spożywany w większych ilościach może prowadzić do bólu głowy, pocenia się, otyłości, zaburzeń metabolicznych czy kołatania serca.

#5 Kiełbaski surowe cienkie Czas na Grill

Kiełbaski surowe również nadają się na grilla. W ich przypadku warto zwrócić uwagę na kolor. Jeśli surowe kiełbaski są intensywnie różowe, w Twojej głowie powinna zapalić się żółta lampka. Prawdopodobnie do ich wytworzenia użyto sporo środków konserwujących. Jak na tym tle wypadają kiełbaski surowe cienkie Czas na Grill? Co prawda nie mają dużej zawartości mięsa. Ich plusem jest jednak fakt, że nie mają długiej listy dodatków. Do minusów możemy zaliczyć obecność dwutlenku siarki i siarczany, których nadmiar może prowadzić do wymiotów, nudności, bólów głowy, a w przypadku astmatyków nawet do problemów z oddychaniem.

 

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl
Fotografie: pixabay.com

Może Cię zainteresować